8. ročník Mobelovy ceny o nejlepší básnickou sbírku roku 2015 a II. ročník soutěže BLINKR román roku vyhlásíme 15. září 2016 v Praze

27.08.2016 16:15

Výsledky dvou nezávislých soutěží o nejlepší díla v klíčových literárních oborech poezie a prózy pod záštitou Obce spisovatelů České republiky vyhlásí organizátoři 15. září 2016 v pražské vinárně ČAS - stejně jako vloni - která se nachází na adrese U Lužického semináře 15, Praha 1, Malá strana. Program začne v 17 hodin (nikoliv v 18, jak bylo dříve nepřesně uvedeno).

Mobelova cena, kterou organizuje výrazný premiant mezi českými básníky posledních let Alois MAHOUL už poosmé, získala již takovou prestiž, že o její udělování žádají i naši kolegové na Slovensku. Marhoul usiluje o nezávislé ocenění nejlepší básnické sbírky, ale uděluje i pochvaly za básně. Totéž chtějí kolegové na Slovensku, neboť podobnou nezávislou trofej nemají.

Cena BLINKR román roku se bude udělovat teprve podruhé a její zakladatel Felix Boom, majitel vydavatelství BLINKR, má ambici najít nejlepší původní český román v kategorii OPEN, bez ohledu na to, zda jde o společenský román, thriller, fantasy, sci-fi, detektivku a podobně. Rozhodující je příběh.

V obou případech jde o díla, která byla do soutěží přihlášena, autory či jejich sympatizanty. Nikoliv jen vydána. Nepřihlášená díla, byť mohou být považována za "lepší", jsou mimo tyto soutěže.

Výsledky jsou do okamžiku vyhlášení pouze v hlavách dvou organizátorů, kteří se rozhodli na základě mínění svých kolegií (což je Marhoulův spolek přátel a básníků a plénum privátní Literární akademie BLINKR), tudíž je tato soutěž zcela neovlivnitelná.

—————

Zpět