Aktuální kulturní zprávy z Brna

30.11.2015 23:47

Závěr roku se v Divadle Agadir promítá v přípravách a realizacích hudebně- poetických večerů rámci projektu Agadir uvádí …

25. listopadu jsme v Mahenově památníku v Brně blahopřáli panu Augustinovi Skýpalovi k pětadevadesátým narozeninám. Autor sice nebyl fyzicky přítomen, přesto mezi námi byl…  Nálada byla skvělá, přišlo hodně diváků, mezi nimi i muž, rodák z Jarcové (jako básník Augustin Skýpala), který na to představení přijel až do Brna.

V úvodu zazněly zdravice: blahopřání za Obec spisovatelů ČR, které poslala Lydie Romanská, dále pozdrav z PEN klubu, následovala báseň Karly Erbové a působivé vzpomínání Milana Hrabala, pozdrav od pana Zdeňka Janíka a Radany Šatánkové. Večer představil průřez  autorovy tvorby se zvláštním zřetelem na skladbu Podzim s Diogenem.

3. prosince představí Divadlo Agadir hudebně poetickou  kompozici  tentokrát z díla básnířky Karly Erbové. Podnětem je básnická sbírka Večery s koroptví  – tři fiktivní dopisy s věčným tématem vztahu umělce k životu a vztahu společnosti k umělci. Osudy malířů, hudebníků i básníků se v mnohém podobají i v mnohém opakují, to Karla Erbová vystihla přesně a přesvědčivě. Její verše jsou provázeny hudebními variacemi na motivy Dvořákovy Rusalky. Autorka slíbila, že přijede, a těšíme se na ni. Představení se koná jako vždy v Mahenově památníku  Brně, začátek v 18.00 hodin. Věříme, že to bude pěkné a srdečné zakončení této sezóny.

A nakonec ještě zpráva o další vydané knize.

1.prosince v 13.30 hodin v Knihovně pro děti, Vápenice 9,  Prostějov proběhne křest knihy Marcelly Dostálové: Jakub a copatá Miki s ilustracemi 21 dětí ze ZŠ Melantrichova.

Knihu vydalo nakladatelství Šimon Ryšavý – Brno.

Milena Fucimanová

—————

Zpět