Bravurní Jiří PADEVĚT při večeru v Blinkru

20.01.2015 14:23

V pondělí 19. ledna zažil Literární salon BLINKR v Praze při svém pátém pokračování jedinečný večer s Jiřím Padevětem, autorem Knihy roku 2013 "Průvodce protektorátní Prahou" v rámci hodnocení soutěže Magnesia Litera, která současně zvítězila i v dílčí kategorii literatury faktu. Výsledky byly vyhlášeny v dubnu 2014. Jiří Padevět, který je mj. generálním ředitelem vydavatelství Academia, se uvedl jako vynikající společník, autor, vypravěč, muž schopný velmi kreativní diskuse (nikoliv náhodou bylo hlavním tématem tradiční debaty salonů BLINKR "Literatura a historie") a především osobnost vysoké třídy.

Večer brilantně moderovala spisovatelka a advokátka Klára A. Samková (na snímku níže s Jiřím Padevětem).

Osmačtyřicetiletý Jiří Padevět, který napsal mj. také knihy Cesty s Karlem Hynkem Máchou a Poznámky k dějinám (nenechte se mýlit názvem, je to vlastně knížka povídek), je skutečně pozoruhodnou postavou české literární scény, zcela netypickou. Vystudovaný geodet byl knihkupcem, vydavatelem, nyní je špičkovým manažerem na scéně literárního byznysu. Není ani "vyučeným" historikem, ani knihkupceem či specializovaným ekonomem, Jako autor toho nemá za sebou příliš, ale jsou to perly. Čiší z něj charisma a účastníky večera, mezi nimiž byli spičkoví čeští autoři, zcela okouzlil.

 

V publiku byli i dva ze současných největších básníků Alois Marhoul (uprostřed vlevo) a Jaroslav Holoubek.

"Vlastně mi odpovězte vy na otázku, co je tzv. malá a tzv. velké historie? Co o nás bude vědět lidská civilizace - o jejíž zachování poněkud pochybuji - o 500 let později, když se po nějaké katastrofě nezachovají důkazy, shoří knihovny a archivy? Totéž co o tzv. ´lidu popelnicových polí´? Co dnes víme o středověku z účetních knih šlechty, knihoven a zachovaných památek? Vlastně hrozně málo. Ta zmíněná civilizace ´lidu popelnicových polí´ je vlastně jen fragment, jedna výseč. Třeba byla vlastně úplně jiná...", řekl pan Padevět v diskusi, která byla tentokrát naprosto výjimečná. Zapojili se do ní autoři, psychologové, fanoušci literatury, výtvarníci.

Jiří Padevět byl při osvětlování své tvorby, v autorském čtení i v diskusi zcela bravurní. A večer, jehož pohoda byla podpořena občerstvením (čočka na indický způsob z domácí kuchyně hostitele spisovatele Pavla Skramlíka/Felixe Booma, mj. autora Kuchařky osamělého muže, která se nakonec dávala i domů jako "výslužka" ve sklenicích) a přiměřenými nápoji bílé, červené, růžové a černé barvy, skončil opět velmi pozdě.

Rozcházeli jsme se kolem půlnoci s pocitem, že jsme rádi, že máme mezi sebou takového člověka, jímž je Jíří Padevět.

Pavel Skramlík/Felix Boom

—————

Zpět