Cena Miloslava Švandrlíka pro nejlepší humoristickou knihu 2014

09.12.2014 13:51

Obec spisovatelů vyhlašuje 3. ročník soutěže o Cenu Miloslava Švandrlíka pro nejlepší humoristickou knihu roku 2014. Oficiálně již byla soutěž prezentována na slavnostním zasedání Obce spisovatelů České republiky v Senátu Parlamentu ČR 8. prosince. Připojujeme nezbytné detaily.

Humoristická literatura patří mezi silné stránky české literatury. Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války Jaroslava Haška jsou nejznámější českou  knihou ve světě, Saturnin Zdeňka Jirotky zvítězil ve čtenářské anketě Kniha mého srdce. K podpoře tohoto žánru se rozhodla Rada Obce spisovatelů České republiky a udílí Cenu Miloslava Švandrlíka autorovi nejlepší humoristické knihy roku. Miloslav Švandrlík je nejpopulárnější autor humoristické literatury v posledních desetiletích, jeho román Černí baroni je přímo kultovní. Spolupořadatelem Ceny je Městská část Praha 11, kde autor dlouhá léta bydlel. O ceně rozhoduje porota vedená dr. Radko Pytlíkem.

V prvním ročníku zvítězil Evžen Boček knihou Poslední aristokratka, ve druhém ročníku se o cenu podělili Ervín Hrych a Pavel Weigel za rozšířené vydáním Krhútské kroniky a Zdeněk Svěrák za knihu Po strništi bos. Byla udělena rovněž čestná uznání, která obdrželi Jiří Žáček, Jan Nejedlý, Oldřich Dudek a Ivanka Devátá.

Cena je finančně podpořena, dosavadní vítězové obdrželi rovněž umělecká díla (originály kreseb Vladimíra Renčína a autorský tisk Jiřího Slívy) a knihy Miloslava Švandrlíka, věnované nakladatelstvím Epocha. Navrhované knihy v tištěné podobě (nikoli elektronické) lze zasílat na Obec spisovatelů České republiky, Železná 18, 110 00 Praha 1, a to do 15. února 2015. Knihy musí mít vročení 2014 a nevracejí se.

PAVEL WEIGEL

 

—————

Zpět