Cenu Miroslava Švandrlíka získali Zdeněk Svěrák (PO STRNIŠTI BOS) a Ervín Hrych s Pavlem Weigelem (KRHÚTSKÁ KRONIKA)

17.05.2014 18:26

Na pražském výstavišti v Holešovicích během výstavy SVĚT KNIHY PRHA 2014 vyhlásily v sobotu 17. května 2014 před polednem Obec spisovatelů České republiky a Městská část Praha 11 výsledky II. ročníku soutěže CENA MIROSLAVA ŠVANDRLÍKA, která je určena autorům nejlepších humoristických knih, vydaných v uplynulém kalandářním roce. Hlavní cena byla tentokrát dělená a obdrželi ji populární spisovatel, filmový a divadelní tvůrce Zdeněk SVĚRÁK za knížku PO STRNIŠTI BOS (vydavatelství Fragment) a dvojice autorů Ervín HRYCH a Pavel WEIGEL za půvabné dílo KRHÚTSKÁ KRONIKA (Sursum).

Čestná uznáni za literární humor v roce 2013 získali píšící herečka Ivanka DEVÁTÁ za knížku JAK JSEM SE ZBLÁZNILA (Motto) a Oldřich DUDEK za svěží dílo PITOMEC VE SKŘÍNI ANEB MANŽELÉ A MILENCI (Brána).

Ceny předávali v literárním sále výstavy za Obec spisovatelů její místopředsedkyně Lydie Romanská-Lidmilová a předseda kulturní komise Městské části Praha 11 Miroslav Pavlík (M. Švandrlík dlouhá léta žil na Chodově). Smíšené porodě pořadatelů předseda Radko Pytlík, renomovaný humorista.

Všichni víme, že pro českou humoristickou literaturu je Miroslav Švandrlík něčím jako Elvis Presley pro světovou pop-music. Ze zhruba padesátky jeho humoristických knih je román Černí baroni doslova kultovním dílem českého literárního humoru. Rozdělením ceny vyjádřili její pořadatelé respekt ke skutečnosti, že humor má mnoho poloh. Jedna může být k uválení smíchy, prýštící komickými situacemi, komickými dialogy, druhá může zaujmout zábavnými zápletkami a úvahami, jiná jemnou nostalgickou polohou humoru s odstupem a nadhledem.

Cena Miroslava Švandrlíka je spojena s finanční prémií a dárky, jimiž byly tentokrátt symbolické klíče k Městské části Prahy 11, originální grafické listy slavného výtvarníka Jiřího Slívy, publikace Praha 11 na prahu 21. století a knížky Miroslava Švandrlíka, které nejnověji vydalo Vydavatelství Epocha.

Události tomu chtěly, že se letos spojily tři velké fenomény: kultovní odkaz Miroslava Švandrlíka, soudobé dílo Zdeňka Svěráka, jenž byl spolu s Miloněm Čepelkou, Ladislavem Smoljakem a Jiřím Šebánkem autorem geniální literární mystifikace o Járovi Cimrmanovi, a s dílem o fiktivním rodu Krhútů, které Cimrmana v tomto oboru literatury časově předběhlo. Jeho první okleštěná verze byla publikována už v roce 1967. Jenom mělo menší štěstí a jeho plná verze se rozvinula až v roce 2013. Zdeněk Svěrák je nositelem Oscara a Zlatého glóbu za film Kolja, výčet jeho ocenění je bonusem soutěže.

Zdeněk Svěrák

—————

Zpět