Čtvrtý večer Literárního salonu BLINKR bude vánoční besídkou s BRMBOLEM

05.12.2014 22:37

Oficiální pozvánka na 4. večer LITERÁRNÍHO SALONU BLINKR je výzvou zúčastnit se ve středu 17. prosince 2014 od 18.00 h Vánoční besídky Salonu BLINKR. Koná se jako obvykle v sídle vydavatelství BLINKR na adrese Španělská 742/6, Praha 2- Vinohrady, podlaží -2, organizační pokyny jsou stejné jako při minulých večerech.

I když je toto období spojeno s vánočním shonem a přípravami hlavního svátku roku, věříme, že si najdete čas na chvíli zastavení. Neměli jsme původně v úmyslu prosincový salon pořádat, ale zájem vzácného publika znovu se sejít nás zcela přemohl a spontánně ho svoláváme.

PROGRAM: tentokrát téměř nevázaný, čistě vánoční.

Hlavním přínosem večera je obdarovat jeden druhého svou přítomností a blízkostí, obohatit se chvilkou být spolu, což se nám dosud velmi dařilo.

1/ V úvodu pokřtíme dvě nové knihy a jeden kalendář:

a/ Moje cesta za Scarlett, autorka Klára A. Samková. Jedná se o americký cestopis, 2. papírové vydání knihy, která se stala v roce 1994 bestsellerem. Autorka coby stážistka Kongresu Spojených států podnikla dobrodružnou cestu po stopách hrdinky slavného románu Jih proti Severu Scarlett O´Harra. Zmíněný román, který je nejpřekládanějším a nejvydávanějším literárním dílem světa po Bibli, byl nejmilovanější knihou autorčina dětství. Tu cestu si vysnila a uskutečnila ji. Na literárním trhu se svým cestopisem po stopách hrdinky z 19. století Amerikou 20. století uspěla zcela bezvýhradně. Vychází tedy „papírově“ po 20 letech. Nemuselo být změněno ani jediné slovo.

b/ Internet jako nástroj výchovy ke zbabělosti, autor Felix Boom. Knížka je výběrem nejlepších blogů autora, který blogerskou epizodu svého autorského angažmá končí právě touto publikaci. Vybral ty, které jsou označovány za rebelské, agresivní, některé z nich byly smazány. Jsou opatřeny aktuálními poznámkami, které svědčí o jejich prozíravosti léta předem.

c/ Kalendář Emila Šourka TEČKY PRO ROK 2015. Známý český výtvarník a ilustrátor Emil Šourek i na rok 2015 připravil další ze svých půvabných kalendářů, charakteristický jako obvykle svým ojedinělým stylem.

2/ Další křesty nových publikací, které přinesou pozvaní autoři a předem je ohlásí na web redakce@blinkr-knihy.com. Ohlásí své kmotry, případně si je vyberou z publika. Na předvánočním trhu je premiér celá řada a třeba zbude i nějaká na náš salon. Je to otevřená příležitost.

3/ Besídka. Tento bod nahrazuje tradiční intelektuální debaty na předem dané téma. Osvědčilo se, že hosty Salonu není třeba vybízet k diskusi a určovat jim téma. Funguje to totiž skvěle, diskutují spontánně, neboť zřejmě mezi spisovateli je poloha intelektuální diskuse žádoucí. Námětem, zcela volným, jsou Vánoce, zážitky, úvahy o vánočních zvycích, reflexe vzácné tradice, emocionální odrazy našich životů v období, které je spjato s láskou, empatií, radostí z darování a radostí z obdarování. Doufáme, že si řada autorů připraví nějaké téma.

Dárkové doporučení: prosím, vezměte sebou své domácí vánoční cukroví a své nové knížky, jimiž chcete potěšit a obdarovat své přátele i nové příznivce. Adresně či náhodně. Případně můžete své nové knížky prodat ve free-shopu salonu za přátelské ceny, BLINKR si nebere žádné provize. Je to „volný ring“.

Každý účastník večera obdrží dárek Vydavatelství BLINKR, jednu z křtěných nových knížek.

Stromeček bude. BLINKR se postará.

Catering: na rybí polévku je brzy, ale bude v nabídce ORAVSKÝ BRMBOL, naprosto ojedinělá hustá hovězí polévka dle sto let starého rodinného receptu slovenské matky hostitele Felixe Booma (autora Kuchařky osamělého muže). V ČR zcela neznámá gastronomická komodita. K dispozici bude 15 litrů, což je v korelaci s dosavadními úspěchy kuřecího soté na karí a žampiónech, zelňačky a boršče hraniční množství. Pokusíme se koupit větší hrnec.

Nápoje: červené, růžové a bílé víno, čaj, káva, neperlivá i perlivá voda.

Vstupné: žádné, pouze dobrovolné „do prasátka“

Catering je zdarma.

Organizačně: zahájení večera má oficiální začátek v 18 hodin, akademický termín je do 18.15 h.

Dům bude pro návštěvníky otevřen (hlavní vchod) od 17.45 h. Po 18.15 h volte na vstupním panelu vlevo od vchodových dveří číslo 37 (Atelier), asistentky pro vás přijdou.

Zavírací doba: žádná, do snědení BRMBOLU a vypití zásoby nápojů.

Srdečně zvou

Klára A. Samková a Pavel Skramlík/Felix Boom

Vydavatelství BLINKR

Španělská 742/6, Praha 1-Vinohrady

e-mail: redakce@blinkr-knihy.com

Tel. 00420 606 435 280

—————

Zpět