Divadlo hudby a poezie Agadir v Praze

07.06.2015 15:21

V kostele Církve československé husitské, Vítkova 13, Praha 8 – Karlín vystoupilo 6. června 2015 v 18 hodin brněnské divadlo hudby a poezie AGADIR. Letos oslavuje 50. výročí svého založení. Jelikož po celou dobu „pluje pod vlajkou Agadiru“ – marockého města, zasaženého v roce 1960 ničivým zemětřesením, uvádí poemu švédského básníka Artura Lundkvista se stejnojmenným názvem Agadir. Poema je zpracována jako melodram – hudebně-poetické scénické představení, které v jednotlivých výstupech slovem básníka Lundkvista v překladu Josefa B. Michla a Antonína Přidala, původní hudbou Ondřeje Fucimana i baletním vystoupením přiblíží ničivou sílu přírody, ale i sílu lidského ducha, který je nezlomný.

V představení účinkují členové Divadla Agadir. Najdeme mezi nimi lidi nejrůznějších profesí. Pozoruhodné je, že se zde například sešly dvě lékařky – onkoložky a jejich kolega, též onkolog. Melodram vypráví příběh osudného zemětřesení v roce 1960, které trvalo jen 10 vteřin, ale v marockém Agadiru při něm přišlo o život devět tisíc místních obyvatel a tři tisíce turistů. Diváci v zaplněném kostele během představení prožívají soucit s trpícími, uvědomují si, co to znamená, když se řekne „slova ležela rozbitá na padrť“. V krátkém okamžiku nevěsta o svatebním večeru ztratila ženicha, nebo manžel přišel v hotelu o manželku. Tíže osudu však vede v básnickém zpracování událostí k víře, k hledání Boha a k naději.

„Nikde tam nebyl Bůh?

Jen tma, která na věky čekala, aniž věděla, že čeká.

Právě když jsem padal po hlavě do tmy, cítil jsem, že Bůh jest.

Bůh dal pocítit, že je nablízku.“

Mezi zaujatými diváky byli i spisovatelé, kteří solidárně navštívili představení, připravené jejich kolegyní dr. Milenou Fucimanovou. Přišli Karla Erbová, Stanislav Kubín, Alois a Dana Marhoulovi, Olga Nytrová, Jaroslava Pechová, Květoslava Salmonová, Jaroslav Schnerch, Lenka Šídová, Jaroslav Vorlíček, Pavel Weigel.

                                                                                                                      Olga Nytrová

Účínkující z divadla Agadir

AGADIR

Představení k 50. výročí založení divadla Agadir

Literární předloha: Artur Lundkvist, překlad: Josef B. Michl a Antonín Přidal, dramaturgie:Milena Fucimanová, hudba: Ondřej Fuciman

Účinkují: Petra Honajzerová, Šárka Ničová, Pavla Remešová, Danica Zapletalová Hudba: zpěvěv, klávesy Eva Gruberová, flétna Hana Buchtová, flétna Jana Zitterbartová, kytara Lukáš Kotol, kytara Peter Múdry, klavír Ondřej Fuciman, balet Vendula Strnadová.

Představení se konalo pod záštitou velvyslankyně Marockého království.

—————

Zpět