Duel básníků na 3. Salonu BLINKR skončil týmovým dvojbojem, skvělá zábava, pak hluboká debata o svobodě

05.12.2014 22:28

Velké pozitivní emoce přinesl 3. večer Literárního salonu BLINKR, pořádaný pod záštitou Obce spisovatelů ČR ve spolupráci se středočeskou sekcí OS a Pražským klubem spisovatelů, který se uskutečníl v Praze na Vinohradech 24. listopadu 2014. O skvělý start se postaral dva generačně rozdílním básníci Alois Marhoul (autor 10 sbírek) a Ondřej Hník (napsal 6 knih) svým avizovaným soubojem - šermem svých veršů a krátkých próz z uveřejněných knížek ve stylu isthmijských a nemejských olympijských her. Publikum sice dostalo možnost pískat či volat "bravo", případně ukazovat červené či žluté karty a překlánět své sympatie, ale na to nedošlo. Z duelu se stal nakonec týmový dvojboj, i když vydrželi "šermovat" hodinu, takže skončil remízou.

Ondřej Hník při "duelu" s Aloisem Marhoulem.

Atmosféru večera mimořádným způsobem podtrhla hudební produkce Jiřího Šámala, hráče na hang-drum, speciální melodický švýcarský buben, který obdivuhodným způsobem zhudebnil verše básníka Jiřího Skácela.

Výtečným druhým poločasem byla debata na téma osobní svoboda, kterou uvedla svou přednáškou spisovatelka a předsedkyně Pražského klubu spisovatelů a lídr klubu Dialogu na cestě Olga Nytrová, vysokoškolská pedagožka na Univerzitě J. A. Komenského (vyučuje mj. etiku) a duchovní Církve československé husitské, která subtilním způsobem řazení hodnot analyzovala pojem svobody z hlediska dalších lidských ctností. Debatovala řada předních českých tvůrců, večera se zúčastnil přední český spisovatel a dramatik Benjamin Kuras, žijící v Anglii. Lidí přibylo, nestačily židle, řečeno jazykem publicistů z oblasti sportu či pop-music, "narváno a vyprodaný dům".

Z hlediska intelektuální úrovně a duchovního náboje to byl nezapomenutelný večer, patrně nejpodařenější ze všech dosavadních tří "seancí" Literárního salonu BLINKR. Byl to přesně ten povznášející level, kvůli němuž Literární salon BLINKR vznikl. Jelikož byla vyhlášena regule, že "zavírací hodina" neexistuje, tak se poslední návštěvníci rozešli po šesti hodinách až před půlnoci. Rozhodně byl podpořen 15 litry speciálního boršče ze čtyř mas hostitele Felixem Booma (mj. autora Kuchařky osamělého muže), dostatkem zdravých i méně zdravých (leč o to poznášejících) nápojů.

Příští Literární salon BLINKR bude dne 17. prosince pojat jako "Vánoční besídka salonu BLINKR" s myšlenkou sejít se, vzájemně se obohatit vzpomínkami na vánoční zvyky, obdarovat se svou přítomností a duchovním bohatstvím, případně hmotnými dárky. Každý účastník dostane od Vydavatelství BLINKR dárek v podobě jedné knížky. Kromě křestů dvou knih hostitelů bude otevřena možnost dalším autorům pokřtít své knihy, debata bude zcela volná, neboť se blíží Vánoce.

Atmosféra bude tentokrát podpořena kulinářskou "berličkou" v podobě Oravského brmbolu, což je v Čechách poměrně neznámá forma hovězí polévky podle sto let starého místního receptu slovenské matky hostitele Felixe Booma. Dostatek nápojů všeho druhu je přirozený. Zdarma. Kvalitu večera určují lidé, nikoliv catering.

Při debatě zleva Klára A. Samková, Jiří Šámal a Ondřej Hník.

—————

Zpět