FELIX BOOM měl autorský večer v Knoflíku, četl a Kláře Samkové přistál na hlavě papoušek

23.10.2014 02:08

Spisovatel Felix Boom měl ve středu 22. října autorský večer, během něhož se udála zcela nevídaná událost. Jeho manželce Kláře A. Samkové, sedící vedle něj v pražském klubu Knoflík v Praze 9 na Proseku, během čtení přistál na hlavě desetitýdenní papoušek ŽAKO (Psittacus erithacus) paní Elišky Kasinové, která se stará o provoz klubu. Mladý papoušek, velký asi 25 cm, nepozorovaně opustil svou klec u baru a po krátkém letu usedl Kláře Samkové na temeno hlavy, kde důstojně setrvával. Nakonec se po několika minutách nechal majitelkou přesvědčit, aby slezl. Samková si s ním předtím hrála, což mladý ŽAKO považoval za signál zúčastnit se čtení i aktivně. Zatím však umí jen pár slov. 

Je to zřejmě první papoušek ve světové historii, který se z vlastního rozhodnutí odhodlal vstoupit aktivně do literárního života.

Večer pořádal literární klub Dialog na cestě, který vede Olga Nytrová, lídr pražských spisovatelů v rámci Obce spisovatelů ČR. Dialog na cestě je také partnerským klubem Literárního salonu BLINKR, který provozují Klára Samková a Felix Boom. Olga Nytrová také průběh večera moderovala.

Felix Boom avizoval vydání své nové knihy, která přijde na předvánoční trh pod titulem Internet jako nástroj výchovy ke zbabělosti, což je výběr jeho blogů. Dva z nich přečetl a dalšího přednesu se musela kvůli hlasové indispozici manžela ujmout spisovatelka Klára Samková. Přečetla úryvky z jeho románů Kiosek na pláži a Lepší svět. Uvedla také přečtením jedné kapitoly nový román Felixe Booma, který je připravován k vydání pod názvem Moji kamarádi vrazi.

Foto: Olga Nytrová

—————

Zpět