Hrabalovo Kersko 2015 23. května - pěšky, lodí, na kole, vlakem, busem, s Postřižínským pivem

02.05.2015 21:41

Již posedmnácté se sejdou milovníci Bohumila Hrabala a jeho knížek při slavnosti Hrabalovo Kersko, a to v sobotu 23. května.

Program začne tradičně již dopoledne, tentokrát v Kostomlatech nad Labem v 9.20 hodin. Tam totiž byla v závěru loňského roku na nádražní budově odhalena pamětní deska Bohumilu Hrabalovi a jeho Ostře sledovaným vlakům a také v čekárně zřízen Hrabalův koutek (vlakem se sem dostanete z Prahy Masarykova nádraží - odjezd vlaku v 7.55 /Lysá nad Labem 8.33/, z Nymburka hl.n. - odjezd vlaku v 9.06). Z nádraží v Kostomlatech se půjde procházkou k labskému břehu, kde nad kostomlatským zdymadlem zastaví v 10.15 hodin výletní loď Blanice, na níž se pěší účastníci přepraví na kerský břeh.

Loď Blanice, rovněž novinka letošního ročníku, vypluje z Nymburka v 9.30 hodin – zájemci zaplatí za lodní lístek symbolických 100 Kč. Výstup a nástup podvečerní zpáteční plavby bude na břehu pod kerským menhirem.

Zdatnější sportovci mohou jet i na kole, start cyklojízdy je v Nymburce u Hrabalova stromu Bogan a posezení U Tří koček na Zálabí v 10 hodin. Cestou mohou účastníci sbírat razítka do cykloknížky (odpoledne proběhne vylosování).

V Kersku se od Svatojosefského pramene odchází na procházku s průvodcem „Po místech, která měl Bohumil Hrabal rád“ v 10 hodin. U menhiru se „pochodníci“ sejdou s účastníky z lodi i z Kostomlat v 10.40 hodin - pokračovat v procházce k borovicím a Hájence budou společně.

Odpolední program na zahradě Lesního ateliéru Kuba bude zahájen ve 13 hodin a vystoupí v něm dívčí trio „Přelet M.S.“ a kapela „Trampstejk“, divadelní spolek Hálek zahraje inscenaci „Boganova maturita“ (na námět Života bez smokingu zdramatizoval Jan Řehounek). Svoji účast v programu přislíbili herci Blanka Lormanová a Petr Brukner, zástupci tvůrců filmu Slavnosti sněženek Hana Hanušová, Jan Šuster a Miloslav Doležal, spisovatelé Zuzana Maléřová a Radko Pytlík, producent a režisér Oliver Malina, možná režisér Jiří Menzel a určitě herec Jiří Lábus. Moderovat celé odpoledne bude Vítek Špinka.

Po celý den bude pro žíznivé na čepu Postřižinské pivo a k dispozici hladovým stánky s občerstvením, na stánku Městské knihovny Nymburk bude možné koupit hrabalovské knihy a upomínkové předměty.

A ještě jedna potřebná informace: ráno v 9 hodin odjíždí od nymburského nádraží do Kerska speciální autobus, nazpět v 17 hodin.

Jan ŘEHOUNEK

—————

Zpět