Ladislav Beran: Staré kriminální případy (JaM Písek, 2014)

28.12.2014 13:48

    Vždy, když čtu na obálce knihy nebo v záhlaví povídky jméno píseckého autora Ladislava Berana, vím, že je to spolehlivá záruka čtivého a na reáliích postaveného příběhu. Nejinak je tomu i u nejnovější knížky s názvem Staré kriminální případy, která si svůj křest odbyla v předvánočním čase loňského roku. A navíc je i takovým příjemným statistickým mezníkem, protože je již pětadvacátým Beranovým knižním titulem v pořadí.

Tentokrát se však Beran v jednotlivých povídkových příbězích s kriminální tématikou vydává do minulosti, až do dob první republiky. I když i tady mu nepochybně značně pomáhaly osobní zkušenosti z dob působení v této sféře, bylo zpracování jednotlivých kapitolek jihočeských četnických historek podmíněno i svědomitou a pečlivou prací badatelskou – v archivech, knihovnách, studovnách, v muzeích... Zpracovávání získávaných podkladů bylo o to náročnější, že v ději dílčích Beranových  povídek vystupují skutečné postavy tehdejší doby, ať už se jedná o četníky z 92.policejního revíru, nebo osoby z běžného městského života. Dva z této písecké pátračky – štábního kapitána Josefa Votrubu a vrchního četnického strážmistra Františka Ševčíka dokonce představuje i na černobílých dobových fotografiích.

Navíc se vše odehrává v píseckých ulicích, obchodech, hotelích, penzionech, hostincích a domácnostech, takže k potřebným reáliím pro stavbu příběhu přistupuje i nutná znalost tehdejšího prostředí města v mnohdy netušených detailech a souvislostech. Třeba pak i celorepublikového charakteru.

V Beranových četnických povídkách vystupuje pestrá směsice lidiček - od městské honorace přes tehdejší kulturní scénu, živnostníky, hospodské štamgasty až po galerku s jejími vnitřními zákony a samozřejmě četnickou pátračku. Na stránkách knížky tak ožívají šikovní kasaři, kteří měli svou stavovskou hrdost, kapsáři, drobní zlodějíčci, půdaři, karbaníci, flamendři, hochštapleři a prodejné holky. Protagonisti jeho povídek hovoří jadrným jazykem oněch časů, nejdou daleko ani pro drsnější výraz, ale jsou to plnokrevní chlapi a ženské, které jako byste viděli přímo před sebou. Štábní strážmistři Kubík a Hřebejk mají plné ruce práce nejen s vraždami a vyloupenými sejfy, ale i s podivnými krádežemi, ještě podivnějšími únosy, choulostivými situacemi při vyšetřování a nechybí sem tam ani historky, při jejichž čtení se vám na tváři objeví úsměv. A hlavně – ani na chvilku se při jejich čtení nenudíte...   

Hanka Hosnedlová 

—————

Zpět