LIDÉ (nikoli) Z OFSAJDU

03.04.2014 23:47

Autorský literární večer pod titulem LIDÉ (nikoliv) z OFSAJDU se uskuteční ve středu 30. dubna 2014 od 19 hodin v Rodinném a kulturním centru Knoflík v Praze na Proseku (Jablonecká 724, Praha 9). Autoři Jaroslav Kirchner  a Michal Stein připravují večer plný sportu, humoru a překvapení.

Sport se již od nepaměti snoubí z kulturou. Ne náhodou se na antických olympijských hrách soutěžilo i v uměleckých disciplínách. Mnoho mistrů pera, malířů, sochařů i filmařů si sport zvolilo jako hlavní inspiraci právě sport s jeho dramaty i vizuální neopakovatelností. Ze spisovatelů připomeňme Karla Poláčka, Jaroslava Žáka či Mistra nad Mistry Otu Pavla. Ze sochařů pak Zdeňka Němečka a z grafiků Milada Meda s jeho dokonalými studiemi ženské gymnastiky. Naopak, řada umělců se zaskvěla na sportovištích. Špičkovými brankáři slavného Realu Madrid, respektive „železné Sparty“ byli světoznámý zpěvák Julio Iglesias a král komiků Vlasta Burián, který i výtečně hrával tenis. Skokan o tyči Odvárka se stal naopak po sportovní kariéře uměleckým kovářem. Zpěvák i skladatel Costa Cordalis, který reprezentoval na zimní olympiádě v Sarajevu v běhu na lyžích, nebo aktuálně na olympiádě v Soči ve sjezdu světová megastar houslistka Vanessa Mae, jsou jenom špičkami ledovců. Přijďte se podívat a poslechnout si, jak se podařilo kulturu se sportem skloubit Jaroslavu Kirchnerovi a Michalu Steinovi.

Program obohatí písničkami zpívající herečka Nikol Fischerová.

Jaroslav Kirchner (* 1953), žurnalista, spisovatel, agenturní novinář i sportovní expert. Vydal memoárové knížky z oblasti ledního hokeje (za všechny připomeňme: o Ivanu Hlinkovi, Vladimíru Růžičkovi dynastii Holíkových, otci a synovi Výborném), kopané (kniha s výraznou hráčskou i trenérskou osobností Františkem Strakou, řada specializovaných ročenek Bohemians Praha) či tenisu (naposledy o Davisově poháru, Poháru Federace a jejich historii). Je již tradičním novinářským účastníkem světových šampionátů v hokeji i kopané a nejvýznamnějšího tenisového tur naje - Wimbledonu. Rovněž bývá zván sportovními komentátory do studií jako tenisový, fotbalový, respektive hokejový expert.

Michal Stein (* 1959) textař, publicista, scenárista, básník, kurátor a spisovatel, držitel Platinové desky a ocenění za reklamu Zlatý louskáček. Redigoval mnoho sportovních knih (o Karolu Dobiašovi, Zlatou knihu fotbalu, Český fotbalový lexikon), je spoluautorem knížky Děti a tenis, textařem nové hymny Bohemians Praha (hudba:Bohuslav Myslík), fotbalistů Xaverov (hudba: Leopold Korbař) a aktuálně hymny české reprezentace ve Faustbalu (hudba: Eduard Parma ml.). Napsal mnoho textů písní o sportu a ještě více článků do českých i zahraničních novin a časopisů ze sfér kultury i sportu. Je též kurátorem výstav a pořádal např. s tenisovou tematikou malíři a prof. AVU R. Frantovi přímo v areálu Štvanice.

—————

Zpět