„Měsíc knihy“ v Knoflíku na Proseku

26.03.2014 13:58

Březnový „Měsíc knihy“ letos ožil i v klubu Knoflík, který působí v rámci  Kulturního a rodinného centra na Proseku v Praze 9.  Každý středeční večer zde probíhá literární program Kolik spisovatelů se vejde do Knoflíku? Na pravidelná autorská čtení současných českých autorů spojená s besedou přicházejí příznivci a ctitelé knihy, kteří mohou souhlasit s Ruskinovým tvrzením: „Knihy jsou křídla lidstva“. Po vystoupení hostů vždy následuje beseda, v níž bude prostor pro vaše dotazy, názory, vyjádření vztahu ke knihám a k četbě. Medializaci akce zajišťují informace v časopise Devítka a na webech Obce spisovatelů (www.obecspisovatelu.cz), Dialogu na cestě (www.dialognaceste.cz) a klubu Knoflík (kavarna.centrumknoflik.cz). Milovníky četby by měly přilákat i plakátky rozvěšené v místních knihovnách a podrobná upoutávka Olgy Nytrové odvysílaná na rozhlasové stanici Regina. Na přípravě celé akce s dr. Olgou Nytrovou spolupracovala zejména dr. Markéta Hlasivcová, Helena Christen, dr. Lubor Falteisek, Jaroslava Pechová, Ing. Pavel Weigel, Michal Stein, Květa Salmonová, Martina Koubová a další členové Pražského klubu spisovatelů. Vstříc setkávání s osobnostmi české literatury vyšel také tým klubu Knoflík, vedený Eliškou Kasinovou.

Středa 5. 3. 2014 od 19:00, klub Knoflík,  Kulturní a rodinné centrum na Proseku

Helena Christen a Lubor Falteisek

Za Obec spisovatelů, pod jejíž záštitou se tato literární setkání konají, první dva spisovatele představí PhDr. Olga Nytrová, předsedkyně Pražského klubu spisovatelů. Seznámíte se s Helenou Christen, která publikuje povídky, fejetony a verše. Z nich vám nabídne ukázky, jež se zabývají zejména milostnými vztahy, manželskými krizemi a základními životními hodnotami. Kromě literární činnosti se Helena Christen věnuje i výtvarnému umění. Její obrazy a koláže byly v minulých letech vystaveny v Klášteře sv. Jiří na Hradčanech, v Centru současného umění DOX, na zámku Křtiny u Brna a v letohrádku Kinských v Praze 5. Dalším účinkujícím je PhDr. Lubor Falteisek, šéfredaktor časopisu Naše rodina, který celý život píše krátké prózy pro starší děti i dospělé čtenáře. Vydal několik knih a jako spoluautor se podílel na patnácti publikacích, zpravidla jednou povídkou. Vytvořil i scénáře ke komiksovým  příběhům pro Čtyřlístek a Kometu. V posledním desetiletí publikuje rovněž detektivní povídky, za které získal už čtyřikrát sošku Havrana – cenu Asociace autorů detektivní literatury a dvakrát cenu Společnosti Sherlocka Holmese. Na literárním večeru vám Lubor Falteisek dvě ze svých detektivních povídek přečte. Hudebně pořad doprovází klavírista Jan Christen, absolvent AMU, hudební pedagog a korepetitor.

Olga Nytrová s Luborem Faltejskem

Středa 12. 3. 2014 od 19:00, klub Knoflík,  Kulturní a rodinné centrum na Proseku

Olga Nytrová a Jaroslav Schnerch

Pro své vystoupení v první polovině literárního večera si Olga Nytrová zvolila téma LÁSKA. Přečte k němu několik „miniesejů“ ze své třiadvacáté knížky Každý den může mít křídla. Pokračovat bude knihou Osudové lásky slavných, kterou napsala spolu s manželem Ing. Václavem Strachotou. Nabídne z ní zajímavý a neotřelý pohled známého hereckého páru, Niny Divíškové a Jana Kačera, na téma lásky. Potom Olga Nytrová připomene slova apoštola Pavla o lásce, která jsou podle ní snad nejlepším textem, jež byl v naší západní kultuře o tomto výsostném tématu napsán a upozorní na vynikající recept na lásku, který přináší spisovatel a básník Chalíl Džibrán. Přizve i manžela Václava. Chtějí spolu vyprávět řadu historek o dvoumetrovém aligátorovi „Honzíčkovi“, jenž žil čtyřicet let v rodině vědce dr. Františka Kornalíka. O tomto zvířeti se dokonce zmiňuje i Jaroslav Seifert v knize Všecky krásy světa. Druhá polovina programu patří středoškolskému profesorovi Jaroslavu Schnerchovi, který vydal již jednadvacet básnických sbírek. Nabídne svou poezii, ovlivněnou klasickými českými literárními díly a jejich autory. Například ve verších Z babiččina kapsáře se inspiroval Babičkou Boženy Němcové. Přednese také existencionálně laděné verše ze sbírky Mrtvé ryby v hloubce neplavou. Jsou věnovány  jeho životnímu tématu, kterým je Hamlet.

Středa 19. 3. 2014 od 19:00, klub Knoflík,  Kulturní a rodinné centrum na Proseku

Markéta Hlasivcová  a Michal Stein

Básnířka a esejistka RNDr. Markéta Hlasivcová a textař, scenárista a publicista Michal Stein ze své autorské dílny vybrali vážné i nevážné básně, epigramy a povídky, aforizmy i fejetony. M. Hlasivcová je autorkou čtyř básnických sbírek, z nichž dvě nejnovější Otevři poutníkům a Rubín v plášti noci ilustroval malíř Zdeněk Hajný. Píše také fejetony, v nichž s humorem sobě vlastním rozebírá mezilidské a rodinné vztahy a nevyhýbá se ani aktuálním současným tématům. Michal Stein je členem autorského týmu, který napsal knihy Tváře známé z obrazovky (Panorama, 1988) a Děti a tenis (Grada, 2003). Je odpovědným redaktorem řady dalších publikací.  Za zmínku též stojí, že napsal text k Formuli z formely, nejúspěšnější dětské písničce 80tých let. Hudbu složil Václav Vašák. Píseň zvítězila na festivalu Dětská nota 1983. Michal Stein je držitelem Platinové desky za album BOOOONG!!! (textař a dramaturg alba, se skladatelem Eduardem Parmou ml.). Získal také reklamní ocenění Zlatá pecka za rozhlasový reklamní spot. Tento host pro přítomné návštěvníky vybral povídku se sportovním námětem a dále ukázky ze své poezie, v níž nescházejí vtipné a místy až ironické pohledy na život kolem nás.   

Středa 26. 3. 2014 od 19:00, klub Knoflík,  Kulturní a rodinné centrum na Proseku

Jaroslava Pechová a Pavel Weigel

Na závěr Měsíce knihy jako první host vystoupí spisovatelka a básnířka Jaroslava Pechová. Tvrdí o sobě, že v hledáčku své pozornosti zachycuje humorné příběhy lidí. Ty pak pro obveselení čtenářů ožívají v jejích pozitivně laděných knihách. Jednu literárně ztvárněnou historku z poslední knížky …Úsměv prosím… pro pobavení diváků Jaroslava Pechová přečte. V další povídce, uveřejněné v knize Zpáteční lístek do posledního ráje Oty Pavla prozaička zavzpomíná na onoho slavného spisovatele, ale také na svůj rodný kraj, o kterém právě Ota Pavel tak sugestivně psal. Jaroslava Pechová v pořadu seznámí publikum i se svojí milostnou poezií, která, jak uvádí, „vyšla v něžné sametové vazbě se stříbrnou či zlatou ražbou“ již v sedmi sbírkách. Ve druhé části programu  bude číst Ing. Pavel Weigel z rozšířeného vydání Krhútské kroniky. Jedná se o knihu plnou humoru o fiktivním slovanském národu, vymyšleném spisovatelem T. R. Fieldem a dále rozvíjeném českými spisovateli. Kultovní kniha šedesátých let minulého století získala nové aktualizace, a třebaže Krhúti neexistovali, přesto žijí. Pavel Weigel také zavzpomíná na spisovatele Ludvíka Součka. Letos uplyne 50 let od vydání jeho úspěšné sci-fi knihy Cesta slepých ptáků.

 

Měsíc knihy v Knoflíku končí, ale nabídka setkání se spisovateli na Proseku pokračuje. První a poslední středu v měsíci budou do klubu přicházet další zajímavé tvůrčí osobnosti z řad pražských a středočeských spisovatelů. Můžete zde nalézt nové přátele a známé, kteří mají vztah ke knize a uznávají ji jako nezbytnou kulturní hodnotu.

                                                                                  Olga Nytrová,

                                                                                  Pražský klub spisovatelů                     

Další informace najdete na:

www.obecspisovatelu.cz

www.dialognaceste.cz

kavarna.centrumknoflik.cz

—————

Zpět