Místo rapírů verše... Třetí Literární salon BLINKR bude duelem básníků A. MARHOULA a O. HNÍKA. Téma debaty: OSOBNÍ SVOBODA

07.11.2014 15:32

Literání salon BLINKR uskuteční svůj 3. večer v pondělí 24. listopadu 2014 v sídle vydavatelství (ve Španělské 6, Praha 2) od 18 hodin a bude tentokrát věnován z větší části poezii. A to poněkud nevšedně.  V "SOUBOJI  BÁSNÍKŮ" se utkají Alois MARHOUL a Ondřej HNÍK. Jde vlastně o poetický duel, v němž oba autoři použijí místo rapírů či soubojových pistolí své verše z již zveřejněných sbírek a budou si vzájemně odpovídat. Budou mít vlastní scénář, svá témata, a budou se "zasahovat". Je na nich, zda budou spolu souhlasit, či povedou duel kontroverzní.

V praxi literárních večerů v Čechách je to neobvyklá "disciplína", ale zvolili jsme ji v dramaturgii salonu mj. i proto, že je zábavná a kupodivu patří k nejstarším "sportům" světa. Už na starořeckých  olympijských hrách (zejména na pýthijských, isthmijských a nemejských) před naším letopočtem spolu kromě sportovců "závodili" mj. i básníci v dramatickém přednesu svých děl. Dostávali také stejné věnce, byli povyšováni a byly jim odpouštěny daně... Básníci byli také povoláváni, aby skládali básně o olympijských vítězích a oslavovali v nich předky, rodiny a města šampionů.

Slibujeme si od toho dobrou zábavu a propagaci poezie. Oba "duelanti" jsou velmi odlišní a byli mohokrát oceněni v různých literárních soutěžích. Třiašedesátiletý básník Alois Marhoul z Čisovic je podnikatel, člen rady Obce spisovatelů České republiky, a figuruje v digitální knihovně 12 000 básníků všech dob ze 185 zemí (je do ní zařazeno jen českých 22 básníků od počátků slovesnosti) - jedná se o španělský projekt Poetas siglo XXI antologia de poesia. Doc. PhDr. Ondřej Hník, Ph.D., je sedmatřicetiletý vysokoškolský pedagog patřící do nové vlny českých básníků. Je mj. oblíbeným lektorem poezie pro děti.

Ve druhé části večera bude - kromě křestů jedné až dvou knih - mít hlavní roli opět debata na celospolečenské téma, které by mělo nalézat v literatuře svůj odraz. Tentokrát je "vypsáno" téma:

OSOBNÍ SVOBODA

Původní pracovní název tématu zněl: Svoboda jednotlivce v rámci mírného pokroku v mezích zákona...

Jsme v naší společnosti svědky toto, jak se ideály osobní svobody vytrácejí a jsou zaměňovány. Někteří spisovatelé již naznačili, že si k tomuto tématu na salonu připraví krátké eseje, které rozproudí debatu.

Poznámky - k prodeji knih: pozvaní autoři mohou přinést své knížky a nabídnout je účastníkům k prodeji za přátelské ceny a odnést si výtěžek (pořadatel salonu vydavatelství BLINKR s.r.o. neinkasuje žádné provize).

Vstupné: není, pouze dobrovolné (do "prasátka")

Catering: tentokrát boršč z kuchyně Felixe Booma, autora Kuchařky osamělého muže. Boršč je ze tří druhů masa a Boom vaří osobně. Po úspěchu kuřecího soté na žampionech a karí a zelňačky na předchozích salonech přichází jeden ze zlatých hřebů kulinářských tajemství hostitele.

—————

Zpět