Na vánoční besídce Literárního salonu BLINKR byla smršť křtů

18.12.2014 14:16

Poslední letošní sešlost na Literárním salonu BLINKR 17. prosince v Praze byla tentokrát pojata jako vánoční besídka s ozdobeným stromečkem, svíčkami a koledami znějícími tiše v pozadí, cukrovím, nicméně byla literárně velmi hutná. Na besídce se strhla smršť křtů nových knih, přesněji řečeno čtyř publikací a jednoho kalendáře.

Premiéru měla knížka povídek velmi plodné spisovatelky Jaroslavy Pechové NEZBEDNÉ TOULKY z vydavatelství Laguna, ze salonu šla do světa také reedice populární publikace WIMBLEDON a příběhy tenisových hrdinů od Jaroslava Kirchnera, kterou vydal Fragment.

Jaroslava Pechová během autorského čtení.

Kirchnerova kniha vyšla poprvé už v roce 2011, ale byla doplněna, k čemuž by autor motivován především druhým wimbledonským vítězstvím Petry Kvitové. 

Své knížky také pokřtili hostitelé, majitelé vydavatelství BLINKR - Klára A. Samková představila reedici svého amerického cestopisu MOJE CESTA ZA SCARLETT a Felix Boom odstartoval knížku svých blogů pod názvem INTERNET JAKO NÁSTROJ VÝCHOVY KE ZBABĚLOSTI. Obě publikace vydal BLINKR.

Premiéry pochopitelně provázela autorská čtení a salon se postupně zaplnil na maximální kapacitu, protože později přicházeli literáti a hosté z jiných akcích podobného druhu, jichž bylo před Vánocemi velké množství.

Poprvé se křtilo výtvarné dílo - kalendář Emila Šourka pod názvem TEČKY PRO ROK 2015. Úžasný kalendář populárního výtvarníka a ilustrátora má s literaturou mnoho společného, obrázky mají jasný koncept a jsou doplněny citátty z autorových oblíbených knih. Příští Literární salon BLINKR se uskuteční 19. ledna 2015.

Mimochodem - při besídce se snědlo 15 litrů tzv. Oravského brmbolu (jedinečná hustá a pikantní hovězí polévka podle 100 let starého rodinného receptu, který hostitel Felix Boom uvádí jako jeden z "majstrštyků" své Kuchařky osamělého muže, základem je kvalitní hovězí, mletá maďarská červená sladká a pálivá paprika a slovenská bílá paprika - vše z bratislavských farmářských trhů) a vypilo 13 litrů vína. Na lednový salon je přichystáno kromě literárního programu další kulinářské překvapení.

Emilu Šourkovi asistovala při prezentaci kalendáře Klára Samková.

 

—————

Zpět