Podesáté v Letohradě

26.09.2014 13:47

Letošní XXIII. ročník udělování mezinárodních cen Egona Ervina Kische, cen Petra Jilemnického a regionálních cen EEK a cen ČSBS proběhl již podesáté 24. září 2014 v prostorách hotelu Tvrz Orlice v Letohradě. Cenu za celoživotní dílo převzal z rukou bývalého prezidenta ČR Václava Klause MIROSLAV STINGL, seznam všech oceněných je pak umístěn na webových stránkách města Letohrad.

Velmi potěšitelné je, že mezi oceněnými autory literatury faktu jsou i spisovatelé Irena Kopecká a Richard Sobotka (oba na snímku), členové Obce spisovatelů, kteří převzali ceny Petra Jilemnického.

IRENA KOPECKÁ obdržela Cenu Petra Jilemnického za knihu Oživil kámen, kovu dal řeč o příborském rodáku sochaři Františku Juraňovi, a jak autorka píše v úvodu knihy, neklade si za cíl podrobně mapovat celý Juraňův život, ale chce upozornit na moudrého, laskavého člověka a velkého umělce, kterým František Juraň bezesporu byl. Bohatá fotografická dokumentace je dílem příborského fotografa Rudolfa Jarnota a kniha vznikla za podpory několika sponzorů, především města Příbor.

RICHARD SOBOTKA převzal Mimořádnou cenu Petra Jilemnického za knihu Bufajky, která mapuje osudy tří generací rodiny Venigerů – volyňských Čechů –, a to od konce 19. století do dnešní doby, a popisuje nejen tvrdý život na Ukrajině, ale také válečné útrapy v této oblasti a následně  těžkosti při návratu do rodné vlasti. Knihu zpracovalo a v elektronické verzi vydalo ostravské nakladatelství  ŽÁR a jak bylo zdůrazněno, stala se první oceněnou knihou této prestižní organizace, která nevyšla tiskem, ale pouze v této podobě. GRATULUJEME!

Dušan Žárský

—————

Zpět