Richard Sobotka: AŽ SKŘIVAN ZAZPÍVÁ

13.01.2015 21:18

Rožnovský spisovatel Richard Sobotka opět rozšířil počet vydaných elektronických knih, tentokrát příběhy ne příliš veselými, nicméně i takové patří k lidskému životu.  

Jeho kniha totiž obsahuje jedenadvacet příběhů sebevražd obyčejných lidí a pět sebevražd lidí slavných, které se ale ve skutečnosti navzájem ničím neliší. V konečné podobě jde o stejně krutý a často nesmyslný příběh, na jehož konci je jistota neexistence.

Jsou to příběhy o zoufalství, které nakonec tyto nešťastné lidi dožene k tragickým činům a ono kritické vyvrcholení nepřichází samo od sebe, ale vždy se na něm podílejí vnější okolnosti. Vyplývá z nich i to, že dobrovolná smrt není jen svobodnou vůlí každého člověka, že může jak se svým životem, tak smrtí, naložit jak sám chce. Neboť beznaděj, která takovou smrt zapříčiní, je věcí veřejnou a náhlý a nečekaný odchod člověka, který se k tomuto činu rozhodne, mnohdy zasáhne nejen jeho rodinu, ale i další lidi v širokém okolí.

E-knihu v závěru roku 2014 vydalo nakladatelství ŽÁR v Ostravě a seznam prodejních míst je uveden na stránkách nakladatelství https://www.zar.cz.

Dušan Žárský

 

—————

Zpět