Slavnostní setkání členů Obce spisovatelů na půdě Senátu PČR

03.12.2014 08:19

V pondělí 8. prosince 2014 proběhne od 13 hodin v Hlavním sále Senátu Parlamentu České republiky v Praze slavnostní setkání Obce spisovatelů. Setkání, konané pod záštitou prezidenta republiky, pořádá místopředseda Senátu Zdeněk Škromach a v jeho průběhu proběhne slavnostní přijímání nových členů Obce.

„Žijeme v bouřlivé době,“ říká předseda Obce spisovatelů Tomáš Magnusek. „Kultura a vzdělanost se vytrácejí z běžného života, proto jsme se rozhodli v tomto uspěchaném předvánočním čase uspořádat setkání členů Obce a představit také nové členy, kteří o členství v Obci projevili zájem.“

Obec spisovatelů oslaví příští rok 25. výročí svého vzniku a sdružuje několik stovek spisovatelů. S obcí spolupracují regionální střediska spisovatelů a spolu s nimi obec pořádá a zastřešuje stovky autorských čtení, literárních pořadů a křtů nových knih po celé republice (viz www.obecspisovatelu.cz). Obec také každoročně vyhlašuje Cenu Miroslava Švandrlíka za nejlepší knihu z oblasti humoru.

Obec spisovatelů vítá založení Asociace spisovatelů, neboť v otevřené společnosti je běžná pluralita názorů aktivit a iniciativ a je přirozené, že si každý vybere tu svou podle osobních priorit, věku, teritoria a témat, která ho oslovují.

„V dnešní době se odlišné pohledy na svět často řeší útoky, urážkami a napadáním toho, s kým nesouhlasíme. Obec spisovatelů se ovšem k těmto tendencím odmítá připojovat,“ říká předseda Obce Tomáš Magnusek, který uspořádáním slavnostního setkání chce přispět k vánoční atmosféře klidu a smíření.

V Praze dne 3. prosince 2014            Daniela Kovářová

                                                            Tisková mluvčí Obce spisovatelů

—————

Zpět