Zpráva o jedné z nás – paní Marcelle Dostálové

30.09.2014 17:26

Občas mne napadá, že  se nám do života vloudila nepsaná, ale zuby nehty se držící nová definice bytí:  Mám své webové stránky, e-mailovou adresu, tedy jsem.

Ale řečeno s klasikem - život je (také) jinde. Existují i ti, které v počítači ustláno nemají.

Přejdu k věci. Se značným zpožděním (není na internetu) jsem se dověděla nejen o knihách prostějovské autorky, paní Marcely Dostálové, ale i o jejích dalších aktivitách. Jako bývalá učitelka má blízko k dětem, napsala pro ně mimo jiné Kouzelné a moderní pohádky pro zvědavé děti. Senát ČR loni předal tuto knihu delegaci našich krajanů ze Zakarpatské Ukrajiny. Její knihy pro děti se dostaly také do Chorvatska.

Knihám pro děti a samozřejmě také jejich autorům bychom měli věnoval zvýšenou pozornost. Z komerčního hlediska si možná vychováváme potenciální kupce knih, z vyššího hlediska zaséváme semínka pro vzdělanější, snad i laskavější a moudřejší pohled na svět.

Paní Marcella Dostálová patří k těm, kdo se věnují mladým lidem – a nejen jim. Uskutečňuje především besedy: úctyhodných přibližně sedmdesát během několika let. Dosud vede Klub tvůrčího psaní Violka, který v roce 1993 založila. V roce 2008 obdržela Cenu města Prostějova za publikační činnost a za spolupráci se zdravotně postiženými dětmi.

Obec spisovatelů by měla být pravidelně informována nejen o nových knihách a čteních svých členů, ale také o dalších aktivitách, zejména těch, které se týkají vzdělávání dětí. Myslím, že to byl Jiří Kolář, kdo řekl, že autor by měl svým dílem přinášet aspoň záchvěv radosti. Paní Marcella Dostálová ta slova plní na jedničku s hvězdičkou.

Milena Fucimanová

—————

Zpět