Almanach české poezie: Řezbáři stínů

03.07.2016 13:37

V roce 2013 vyšli Ptáci z podzemí, v dalších dvou letech pak Pastýři noci, Rybáři odlivu a letos tedy přicházejí Řezbáři stínů.

Řezbáři stínů je název nového, v pořadí již čtvrtého, almanachu české poezie, jehož editorem je renomovaný básník Vladimír Stibor.

V úvodu almanachu říká: „Řezbáři stínů jsou jako básníci. Pachtí se za básní, která kdykoliv může zmizet, někdy ale smí za sebou zanechat hlubokou stopu“. Počet básníků podílejících se na almanachu každoročně vzrůstá, letos jejich počet dosáhl devadesáti. Ilustrace pocházejí opět z dílny Luciány Křížové-Stiborové.

Křest almanachu se již tradičně konal v Galerii Portheimka na Smíchově. Hosty přivítal Petr Žantovský, večerem provázel a verše přítomných tvůrců poezie četl významný recitátor a editor poezie, nositel Křišťálové růže Miroslav Kovařík. Něžné tóny harfy Zbyňky Šolcové dokreslovaly celý pořad. Výstižným obrazem dnešní doby byla úvodní báseň Jany Hochmannové Televizní zprávy:

„Dnes bude oblačno až zataženo,
Tvař se optimisticky, má ženo.
Co si pustíme v televizi?
Zprávy o uprchlické krizi?

…....

V Egyptě chybí turisté

všechno je značně nejisté

Do Německa míří další tisíce migrantů,

už nepiju pivo, ale dala jsem se na Fantu.“

Báseň nám připomněla, že média jsou plná  negativních informací, ale přesto nebo právě proto svět poezii potřebuje.

Není v našich možnostech vyjmenovat všechny autory, podílející se na sborníku, ale připomeňme např. Jiřího Žáčka,  Alenu Vávrovou, Jana Cimického, Romana Szpuka či Petra Žantovského, Bohumila Ždichynce a další. Sál Galerie Portheimka byl zaplněn do posledního místečka, účast básníků a spolupřispěvatelů almanachu byla hojná. Za Pražský klub spisovatelů a Dialog na cestě jmenujme například jeho předsedkyni Olgu Nytrovou, Markétu Hlasivcovou, Jaroslavu Jáněovou, Martinu Koubovou, Květoslavu Salmonovou, Františku Vrbenskou, Jaroslava Schnercha, Bohumila Ždichynce a další. Rádi jsme se setkali s básnířkami Janou Hochmannovou a Zitou Malaníkovou. Po tak krásném zážitku se nám nechtělo jet rovnou domů, a tak jsme se ještě zastavili na malou večeři a sklenku vína v blízké restauraci.

Markéta Hlasivcová

—————

Zpět