Číše Petra Voka tentokrát ocenila Vladimíra Šindeláře

17.06.2016 07:32

Již jedenáctá v pořadí byla symbolická Číše Petra Voka, kterou Jihočeský klub Obce spisovatelů předal koncem května v obřadní síni českobudějovické radnice novému laureátovi. Tím se stal milevský spisovatel - Vladimír Šindelář, zatím nejmladší z držitelů této prestižní literární ceny, udělované za dosavadní dílo. Oceněný  autor se věnuje literatuře faktu, zejména pak se zaměřením na otázku zločinu a justice v jednotlivých etapách české a evropské historie. 

     O jeho podrobnějších životopisných údajích, obsáhlém literárním díle a osobních názorech si můžete přečíst na jiném místě v tomto výtisku Fóra. Nicméně bych se ráda alespoň okrajově zmínila o tom, že pracuje jako ředitel Milevského muzea, miluje historii, aktivně se zabývá šermem, renesančními tanci a je držitelem řady dalších ocenění na poli literárním, jimž nyní bude vévodit Číše Petra Voka.

     Také letos se akt jejího slavnostního předávání konal pod záštitou jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly a primátora města České Budějovice Jiřího Svobody, který se také tohoto mimořádného odpoledne zúčastnil a s velkým potěšením ocenění Vladimíru Šindelářovi předal. Součástí doprovodného programu bylo nejen představení čerstvého laureáta přítomné veřejnosti, ale i ukázky z autorova tvorby, které poutavě přednesla divadelní herečka Jiřina Petrů, namísto původně plánované, ale časově zaneprázdněné Lenky Krčkové. Nadšeně byla přijata i skupina Samhain z Blatné, která se svými nevšedně instrumentálně zpracovanými irskými, skotskými a keltskými melodiemi postarala o skvěle doplňující hudební vstupy.

       Spokojený mohl být i oceněný Vladimír Šindelář, protože se mohl těšit nejen ze zájmu svých kolegů a širší veřejnosti, ale i několika redakcí krajských medií včetně rozhlasu a televize. A příjemnou tečkou za mimořádným dnem bylo i diskusní přátelské posezení s literárními kolegy z Rakouska, kteří se na pozvání klubu přijeli podívat na květnové slavnostní odpoledne, jehož průběh velice pozitivně kvitovali.

-hh-

—————

Zpět