Jan BAUER: S cejchem vraha

18.06.2016 07:38

Už titul nové Bauerovy knihy „S cejchem vraha“ z produkce nakladatelství MOBA jasně naznačuje, že úspěšný vodňanský autor opět sáhl po detektivním žánru, a pokud se zaměříme ještě na podtitul „Mordy v časech císaře Rudolfa II.“, dokážeme určit i dobu, do níž je napínavý děj vročen.

         Zmíněný žánr historické detektivky není sice u Bauera žádnou novinkou, ale novou je tentokrát hlavní postava. Je jí mladý pohledný bakalář Lukáš Trobl z Květnice, syn z nižšího šlechtického rodu, který po studiích na heidelberské univerzitě přijíždí do životem kypící rušné Prahy. Seznámí se v krčmě s hromotluckým císařským alchymistou Valerianem de Valeris, jehož pověst není zrovna nejsvětlejší. A jeho přičiněním se také stává účastníkem šermířského souboje, což bylo panovníkem přísně zakázáno. Ačkoliv Lukáš svého soupeře, dalšího stoupence alchymie, jen lehce zraní, je následujícího dne zadržen pro podezření z jeho vraždy. Mladíkův strýc, dvorní rada zemského soudu Maxmilián Trobl, ho sice na čestné slovo propustí na svobodu, ale s podmínkou, že mu přivede skutečného vraha vlašského alchymisty.

           A Lukáš se snaží – proplétá se tajemnou Prahou, objevuje netušená místa, do děje vstupují další postavy, události se valí a zaplétají v nečekaných propletencích, na scéně se vynoří i láska a mladý bakalář je vystavován stále novým a novým nebezpečím a dobrodružstvím. Jak to všechno dopadne, musí však čtenář už zjistit  sám.

           Ovšem pár řádků si nesporně zaslouží i Bauerovo mistrné vystavění historických kulis rudolfínské Prahy, tehdejšího života šlechty i nižších vrstev pražských obyvatel a zejména pak propojení společenských i politických souvislostí s dílčím dějem. Do něj totiž naprosto nenásilně vstupují i skutečné historické postavy a historicky doložené události. Překvapením pak pro mnohé bude i autorova obeznalost v alchymistických vědách a vším, co s nimi souvisí. Akčnost a tajemná detektivní zápletka i její rozuzlení, jakož i dojem samozřejmé autentičnosti popisovaných scén podtrhuje mimo jiné poněkud přitvrzený, drsnější styl dialogů. To čtenáře spolehlivě vtáhne do dění odehrávajícího se na stránkách knihy a zaručuji vám, že nudit se zdela jistě nebude.

-hh-

—————

Zpět