Jan Řehounek: …aby nás Pán Bůh zachovati ráčil…

07.07.2015 18:32

Nakladatelství Kaplanka Nymburk vydává novou knihu Jana Řehounka ... ABY NÁS PÁN BŮH ZACHOVATI RÁČIL... Tato publikace pojednává o lidových svátcích, oslavách a obyčejích v regionu středního Polabí (Hromnice, masopust, Velikonoce, čarodějnice, máje, posvícení, advent, Vánoce). Texty popisující období kolem jednotlivých svátků jsou doplněné vzpomínkami pamětníků, říkankami, texty písní a koledami.

Autor, jako regionální novinář se zájmem o národopis, vychází ze svých kontaktů s významnými folkloristy Josefem Horákem a Svatoplukem Šebkem, ze spolupráce s folklorním souborem Šáteček, svých vlastních letitých sběrů v terénu, obecních kronik a samozřejmě z dostupné regionální literatury. V roce 1999 vydal brožurku Lidové Vánoce v Polabí, jež se tehdy setkala s velmi příznivým ohlasem. Nyní tedy čtenářům nabízí daleko širší pohled na historii svého kraje.

Kniha je v prodeji v knihkupectvích v Poděbradech, Nymburce a Lysé nad Labem, v TIC v Nymburce a Poděbradech a nymburské městské knihovně. Je možné si ji objednat na adrese: Jan Řehounek, Nakladatelství Kaplanka, Všechlapská 1666/6, 288 02 Nymburk, případně mailem: jan.rehounek@seznam.cz či na telefonu 603 238 523.

Cena knihy je přátelská 100 Kč (+ poštovné), při objednání dvou a více kusů 80 Kč (+ poštovné). Při objednání pěti a více kusů není účtováno poštovné. Pro prodejce je dodávací cena 70 Kč při odběru nejméně pěti kusů.

Nakladatelství Kaplanka nabízí z dříve vydaných knih Jana Řehounka (ostatní knihy z třiceti Řehounkových titulů jsou vyprodány):

Osudové okamžiky – sto let vojenského výcvikového prostoru Milovice – Mladá. První vydání této knihy bylo v roce 2008 oceněno hlavní regionální Cenou Miroslava Ivanova za literaturu faktu. Druhé vydání je téměř rozebráno. V dubnu letošního roku byla tato kniha vydána péčí města Milovice v mimořádném vydání, pouze v jednom reprezentačním kusu, a věnována jako dar občanů města Milovice prezidentu ČR Miloši Zemanovi u příležitosti jeho návštěvy.

Než malej Ventil dostal rozum. Autobiografická kniha dvanáctiletého kluka Honzy Řehounka (s přezdívkou malej Ventil) pojednává úsměvným způsobem o příhodách party kluků v malém městě na začátku šedesátých let 20. století.

Uvěřitelné k neuvěření – kniha veselých povídek ze života. Literární historik PhDr. Jaroslav Rejmond napsal, že soubor devětačtyřiceti Řehounkových povídek má blízko k humoru Šimka a Grossmanna. Texty jsou doplněny řadou vtipných černobílých fotografií.

Hemžílci z lesa Bludníku – báchorky od tajemného rybníčku. V této knize zavádí autor dětské i dospělé čtenáře do světa pohádkových lesních bytostí – Hemžílků – v lesích okolo Loučeně (známé v poslední době zejména souborem labyrintů v zámeckém parku).

Cena těchto knih je 220 Kč, 100 Kč, 100 Kč a 100 Kč. Rovněž u těchto knih platí slevy při odběru více kusů a neúčtování poštovného při odběru pěti a více kusů (v libovolném výběru).

Jan Řehounek, publicista, novinář a spisovatel, je autorem třiceti vydaných knih. Věnuje se především literatuře faktu (tři jeho knihy uspěly v soutěži literatury faktu Cena Miroslava Ivanova), ale píše i povídky, pohádky a věnuje se dramatické tvorbě. Je žádaným autorem pro literární besedy (pro děti i dospělé). V roce 2004 zakládal na výstavišti v Lysé nad Labem Polabský knižní veletrh a osm úspěšných ročníků organizoval. Podílí se na realizaci finále celostátního festivalu Mateřinka v Nymburce (zal. v roce 1995), na pořádání celostátní soutěže a výstavy Šikovné ruce našich seniorů v Lysé nad Labem (zal. v roce 1999) a na pořádání setkání Hrabalovo Kersko (zal. v roce 1998).

Více informací na www.rehounek-kaplanka.webnode.cz nebo na telefonu 603 238 523.

—————

Zpět