Knižní novinka literatury faktu z nymburské historie

13.11.2015 06:56

Po úspěšné knize „Pamětní desky, památníky a nápisy v Nymburce“ (v květnu 2015 byla na mezinárodním veletrhu Svět knihy oceněna čestným uznáním v Ceně Miroslava Ivanova za literaturu faktu) autorské trojice Jiří Černý, Pavel Fojtík a Jan Řehounek, přichází Jan Řehounek s novou knihou, jež je volným pokračováním „Pamětních desek“ a mapuje nymburské památky – „Sakrální a votivní drobné památky, sochy a křížky v Nymburce“.

Ve dvaceti šesti kapitolách autor podrobně popisuje historii a podobu devětatřiceti drobných památek na území města Nymburka, a to včetně jedné zcela zaniklé a několika poničených. Čtenář tak má možnost seznámit se s autory uměleckých děl, dozvědět se o pohnutkách a důvodech k jejich vytvoření, o lidech, pro něž byly vytvořeny, o účelu, jemuž sloužily, nahlédnout do jejich mnohdy pohnutých osudů. Každá památka je dokumentována historickými i současnými fotografiemi.

Knihu vydává nakladatelství Kaplanka Nymburk. Vychází v edici Knihovnička Kaplanky u příležitosti 740. výročí založení města Nymburka a zahájení Roku literatury v Nymburce 2016. Její vydání podpořily Město Nymburk a Společnost přátel starého Nymburka.

Knihu je možné si objednat na adrese nakladatelství Kaplanka: Jan Řehounek, Všechlapská 1666/6, 288 02 Nymburk, nebo prostřednictvím e-mailu: jan.rehounek@seznam.cz či telefonicky na čísle: 603 238 523.

Cena knihy je 110 Kč. Při objednání nejméně tří výtisků 90 Kč/1 ks.

Další tituly z nakladatelství Kaplanka, které jsou dosud k dispozici:

„…aby nás Pán Bůh zachovati ráčil…“ (o lidových zvycích a svátcích ve středním Polabí).

Autor se dlouhodobě věnuje národopisu. V knize popsal všechny nejdůležitější lidové svátky: Hromnice, masopust, Velikonoce, čarodějnice, máje, posvícení, advent, Vánoce.

Díky podpoře Města Nymburk je cena pouhých 100 Kč.

Ohlasy:

Pavel Šmíd, starosta, obec Bříství: Vaše knížka …aby nás Pán Bůh zachovati ráčil…vzbudila zájem, objednávám další dvě.

Jaromír Kotalík, Liberec: Děkuji Vám za Vaši knihu. V mnohém mě vrátila do dětství, které jsem o víkendech a prázdninách prožíval u babičky a dědečka v Kostomlatech. Je to, myslím, velmi přínosná kniha, vždyť kdo si už dnes obyčeje lidí na venkově pamatuje?

PhDr. Zdeněk Vejvoda, Ph.D.,Etnologický ústav AV ČR: Moc děkuji za zaslané publikace a gratuluji! 

Alena Wolfová, Mělník: Děkuji velmi za zaslání objednané knihy. Doobjednávám ještě 3 výtisky. Bude to hezký dárek pro mé „folklorní“ přítelkyně. 

Jaroslava Dohnalová, knihovnice, Velký Osek: Zaujala nás Vaše nabídka knihy „...aby nás Pán Bůh zachovati ráčil …“ o lidových zvycích v Polabí. Objednáváme pro naši knihovnu 2 kusy této knihy. Z Vašeho nakladatelství máme již několik publikací a o všechny je mezi našimi čtenáři zájem.

Jan Pešout, Hradec Králové: Skvělá kniha, gratuluji!

Středověká novela s detektivní zápletkou „Eliška Přemyslovna a krvavý mord v městě Nymburce“.

O co v příběhu jde? Eliška Přemyslovna, jež kvůli úkladům svého švagra Jindřicha Korutanského musela uprchnout z Prahy, zvolila pro svůj přechodný azyl královské město Nymburk. Poklidná hladina všedního života nymburských obyvatel je právě ve chvíli, kdy doráží do města, narušena úkladnou vraždou. Málem je za ni odsouzen nevinný člověk – bednář Martin, ale Eliška uvěří v jeho nevinu a prosadí veřejný soud. Martinova nevina je prokázána díky svědectví malého kluka a katu je vydán pravý viník – zeman Adam z Kovanic.

Děj se odehrává v roce 1310 na pražském hradě, ve Svatojiřském klášteře, v bouřlivě se rozvíjejícím městě Nymburce, založeném před necelým půlstoletím, ale přesahuje rovněž do míst v okolí – do Chotouně, Kolína, ale i na Moravu.

Cena knihy je 120 Kč.

Ohlasy:

Zdeněk Fidrmuc, Praha 1: Mám rád historickou tématiku v současné české próze, z autorů např. Vlastimila Vondrušku, Ludmilu Vaňkovou či Vladimíra Neffa. S Vaším „krvavým mordem“ jste se mezi ně rovnoprávně zařadil.

Román s historickou detektivní zápletkou „Ve znamení leknínového květu“ ve formátu e-kniha (https://eknihysantini.huu.cz za 135 Kč).

Ohlasy:

Jaroslava Knotková, Praha: Dovolte, abych Vám poděkovala za knihu Ve znamení leknínového květu. Je to poutavě napsaný příběh, ale já oceňuji i kultivovanou a bohatou češtinu.

Zdeněk Jouza, Praha: Vaše „leknínové znamení“ jsem přečetl za jedno deštivé odpoledne na chatě. Chvála přírodě za ten jeden ošklivý den tohoto léta – strávil jsem ho v příjemné společnosti Vašeho Honzy.

Kniha povídek „Uvěřitelné k neuvěření“ (120 Kč)

Povídky ze života, některé i z vlastního života autorova, většinou humorné, jsou pěkným čtením pro chvíle pohody.

Ohlasy:

Petr Horálek, Praha 4: Vážený autore! Čirou náhodou jsem v knihkupectví na Václaváku narazil na Vaši knihu povídek Uvěřitelné k neuvěření. Zaujala mne originální obálkou, tak jsem si ji koupil. Nelituji, ba právě naopak. Protože jsem se při čtení smál nahlas, moje manželka vyžadovala, abych jí předčítal – smáli jsme se oba jak cvoci. Výborné! Blahopřeji a děkuji! Pak jsem si našel na internetu Vaše webové stránky – klobouk dolů před Vaší mnohostrannou tvorbou. Prosím snažně, pošlete mi na dobírku Vaše knihy Než malej Ventil dostal rozum, Příběh legionáře a Nymburkem ve stopách Bohumila Hrabala.

Honza Mandelík, básník, publicista, Praha, t. č. Berlín: Příběhy jsou to převážně humorné, mnohdy okořeněné ostřejší satirou či jemně dávkovanou vkusnou erotikou, které ve čtenáři mohou evokovat chytrý humor povídek Šimka a Grossmanna či moudré fejetony Rudolfa Křesťana. Většina příběhů, jak vyplývá z použité „ich formy“, je autobiografických, samozřejmě s notnou dávkou nadsázky. Každopádně se čtenář od první povídky Jak jsem se (ne)setkal s mateřskou školou, až po překvapivý Epilog náramně baví. Povídky jsou proloženy na stejnou notu laděnými černobílými žánrovými fotografiemi, jimiž autor dokládá, že se umí vyjadřovat nejen vybroušeným jazykem, ale i zajímavými fotografickými mikropříběhy.

 Jaroslava Pechová, spisovatelka a nakladatelka, Praha: Tvoje knížka povídek mne moc pobavila. Hned jsem si ji přečetla a ještě teď se řehtám. Hlavně ten Epilog je úžasným vyvrcholením.

Pohádková kniha „Hemžílci z lesa Bludníku“ (120 Kč).

Pohádky pro děti od 8 let. Starý kronikář Mareček se schází u lesního rybníčku nedaleko Loučeně (dnes známé zámkem a labyrinty v jeho parku), se starým vodníkem Gustavem. Vodníkovi vypráví příběhy lidské, ten naopak zase vypráví příběhy lesních bytostí – hemžílků.

Ohlasy:

Jana Homolková, Příbram: Vážený autore. Děkuji Vám za zaslání knížky o loučeňských hemžílcích. Moc hezké čtení jak pro děti, tak pro dospělé. Zvláště když znáte místa v okolí Loučeně a při čtení si je můžete představit. Překvapuje mne, že kniha není k dostání na zámku – s jeho labyrinty by jistě přispěla k ještě většímu věhlasu tohoto turisticky zajímavého místa.

Monografie „Rytíř smutné postavy – básník Jan z Wojkowicz“ je příběhem  polozapomenutého nymburského dekadentního básníka. V druhé části knihy je bibliografie s ukázkami textů.

Kniha byla 10. listopadu 2015 ve Valdštejnském paláci – sídle Senátu P ČR – u příležitosti setkání „Výroční pocta literatuře faktu“ odměněna regionální Cenou Petra Jilemnického za literaturu faktu.

Kniha je téměř vyprodaná – k dostání je už pouze v Turistickém informačním centru na nymburském náměstí.

Ohlasy:

Jana Vrzalová, Národní osvobození:  Řehounkova monografie je významným přínosem pro poznání „malých“ dějin města Nymburka i „velké“ minulosti naší literatury a poezie.

Jiří Flaišman, Institut pro studium literatury: Publicista, regionální pracovník a nakladatel v jedné osobě Jan Řehounek si může připsat jedno prvenství: nikdo před ním v knižní formě nepodal podobně zaměřený výklad o Janu z Wojkowicz. Kniha má ovšem veškeré půvaby svého „žánru“, tedy regionální publikace. Snaží se na sto třiceti stranách postihnout autora „v kostce“: přináší v prvé řadě chronologicky sestavený životopis, anotovaný soupis knižně vydaných Wojkowiczových prací, antologii jeho básnických textů, a to vše doprovozeno bohatým obrazovým materiálem. Práce svědčí o značném zaujetí pro zvoleného autora, zejména z perspektivy Wojkowicze-Nymburčana (podobně se J. Řehounek věnoval i B. Hrabalovi). Těžiště Řehounkovy heuristiky leží tak především v dokumentech k rodinnému zázemí autorovu (cenné jsou jistě informace k činnosti Wojkowiczova otce) a jeho výklad usiluje o zachycení životních peripetií Jana z Wojkowicz za využití korespondence a dalších archivních materiálů.

Knihu „Pamětní desky, památníky a nápisy v Nymburce“ vydalo sice Nakladatelství Vega-L, ale Jan Řehounek je jedním z trojice spoluautorů. Kniha mapuje všechny objekty uvedené v titulu, a to včetně již neexistujících.

Kniha je téměř vyprodaná – k dostání je už pouze v Turistickém informačním centru na nymburském náměstí.

Ohlasy:

Jiří Teper, básník, Nymburk: Na knížku jsem se těšil, ale vůbec bych nehádal, že to může být tak přitažlivé a zajímavé čtení! A je! Řeklo by se cedule, nápisy... a ono je to skoro jak detektivka a pátračka a vzrůšo! Vůbec jsem třeba nevěděl, že jsme tu měli Masaryka na rohu Koněvovky...A přesně v intencích závěru Vašeho Slova úvodem.. otevřela tu knížku Jana a hned tam, kde ji otevřela, užasla: To je můj dědeček! A byla to skutečně cedule dědečka, pana Vašíčka, řezníka a uzenáře, bohužel skončil v koncentráku... A tak jsme se radovali, že máme dědečka v knížce! A můžeme za ním na návštěvu do muzea... Moc dobrá práce! Klaním se!

Ostatní tituly nakladatelství Kaplanka jsou zcela vyprodané.

—————

Zpět