Literární salon BLINKR pokračuje 19. ledna s Jiřím PADEVĚTEM, jeho KNIHOU ROKU, tématem bude literatura a histori

12.01.2015 22:14

Zveme na 5. večer LITERÁRNÍHO SALONU BLINKR, který se koná v pondělí 19. ledna 2015 od 18.00 hodin v sídle vydavatelství BLINKR na adrese Španělská 742/6, Praha 2- Vinohrady, podlaží -2.

PROGRAM:

1/ Vzácným hostem 5. salonu bude spisovatel Jiří PADEVĚT, ředitel vydavatelství Academia, který za svou poslední knihu Průvodce protektorátní Prahou (2013) obdržel v roce 2014 hned dvě špičková ocenění. V prestižní soutěži Magnesia Litera zvítězil v kategorii literatura faktu a získal také absolutní cenu KNIHA ROKU.

Autor představí toto skvělé – téměř osmisetstránkové – dílo, na němž pracoval zhruba tři a půl roku, a setrvá s námi i v tradiční diskusní části večera. Pokud si návštěvníci přinesou sebou knížky Jiří Padevěta, pak věnujeme pár minut autogramiádě

2/ Vyhlášení nové literární soutěže BLINKR román roku. Uspořádáme soutěž o nejlepší původní český román s vročením 2014.

První část večera moderuje hostitel Pavel Skramlík/Felix Boom.

Přestávka k občerstvení

3/ I druhá část večera, kterou bude moderovat hostitelka Klára Samková, bude patřit historii a literatuře.

V Brně v současné době probíhá v Umělecko-průmyslovém muzeu výstava „Moravský Manchester“ o historii Brna jako textilního giganta. Textilního giganta, ovšem německého a židovského... K výstavě napsala paní KATEŘINA TUČKOVÁ mimořádnou knihu s názvem FABRIKA, kterou bychom mohli zařadit do žánru „dokumentární fikce.

Autorka mezi nás bohužel nemůže přijít, ale Klára Samková jako brněnská rodačka z rodiny historiků umění, znalkyně brněnské historie a nadšená čtenářka této knihy, bude velmi zasvěceným průvodcem. Dokumentuje život několika generací rodiny Offermannů, majitelů největší textilní továrny v Brně, od jejich příchodu na konci 18. století až do násilného odsunu v roce 1945.  Nad touto knihou (s ukázkami z ní) se ptejme: Jak se Brno vyrovnalo se svou strastiplnou národnostní historií? Vyrovnalo se s ní vůbec? Je možno se s ní vyrovnat? A můžeme se vůbec vyrovnat s vlastní historií?

4/ Společenská diskuse na téma HISTORIE A LITERATURA.

5/ Případné křty nových publikací, které přinesou pozvaní autoři a předem je ohlásí na web redakce@blinkr-knihy.com. Ohlásí své kmotry, případně si je vyberou z publika. Je to otevřená příležitost.

6/ Volná zábava do vyčerpání jídla a nápojů. Zavírací hodina je jako obvykle zrušena.

Catering: v nabídce je tentokrát INDICKÉ ČOČKOVÉ KOUZLO, na bázi orientálního receptu. Hostitel Felix Boom (autor Kuchařky osamělého muže) jej rozvinul vylepšeními díky ojedinělým surovinám ze slovenských farmářských trhů. Tuto čočku si zamilují i lidé, kteří čočku nesnášejí od dob, kdy museli chodit do školní jídelny.
Nápoje: červené, růžové a bílé víno, čaj, káva, neperlivá i perlivá voda.
Vstupné: žádné, pouze dobrovolné „do prasátka“
Catering: zdarma
Organizačně: zahájení večera má oficiální začátek v 18 hodin, akademický termín je do 18.15 h. Dům bude pro návštěvníky otevřen (hlavní vchod) od 17.45 h. Po 18.15 h volte na vstupním panelu vlevo od vchodových dveří číslo 37 (Atelier), asistentky pro vás přijdou.

Srdečně zvou

Klára A. Samková a Pavel Skramlík/Felix Boom
Vydavatelství BLINKR, Španělská 742/6, Praha 2; e-mail: redakce@blinkr-knihy.com. Tel: +420606435280

—————

Zpět