Magnesia Litera udělá rekord

08.02.2014 18:23

AKTUALIZACE. Pořadatelé 13. ročníku prestižní literární soutěže Magnesia Litera zaznamenali letos rekord, po lednové uzávěrce napočítali 349 přihlášených knih ve všech osmi kategoriích. Do Litery za prózu přišlo 73 přihlášek, o cenu za knihy pro mládež bude soutěžit 66 knížek, v překladové kategorii je 63 titulů, v básnické 59, v literatuře faktu je 49 děl, přišlo 39 přihlášek na ocenění za nakladatelský čin roku, ve "třídě" pro objev roku je 29 uchazečů. Nominace budou známy v březnu a vyhlášení se uskuteční v Nové scéně Národního divadla 8. dubna.

Podrobnosti na www.magnesia-litera.cz.

Pro prestižní kategorii Litera za prózu podle oficiální prezentace pořadatele Magnesia Litera by měli tvořit porotu zástupci Obce spisovatelů ČR a českého PEN klubu: literární a divadelní kritička Marta Ljubková (není v oficiálních databázích členů PEN klubu dle https://www.pen.cz/cz/clenove/ a Obce spisovatelů dle poslední aktualizace k 13. 2. 2014), literární kritik Jiří Peňás (není v oficiálních databázích členů PEN klubu dle https://www.pen.cz/cz/clenove/ a Obce spisovatelů dle poslední aktualizace k 13. 2. 2014), literární historička Alena Přibáňová (není v oficiálních databázích členů PEN klubu dle https://www.pen.cz/cz/clenove/ a Obce spisovatelů dle poslední aktualizace k 13. 2. 2014), literární redaktorka ČRo Hana Soukupová (není v oficiálních databázích členů PEN klubu dle https://www.pen.cz/cz/clenove/ a Obce spisovatelů dle poslední aktualizace k 13. 2. 2014; v OS ČR je Hana Soukupová) a literární kritik a teoretik Petr Hrtánek (není v oficiálních databázích členů PEN klubu dle https://www.pen.cz/cz/clenove/ a Obce spisovatelů dle poslední aktualizace k 13. 2. 2014).

V kategorii Litera za poezii je rovněž pět porotců, kterou by měli také tvořit členové Obce spisovatelů ČR a PEN klubu: literární historička ČRo Vladimíra Bezdíčková (není v oficiálních databázích členů PEN klubu dle https://www.pen.cz/cz/clenove/ a Obce spisovatelů dle poslední aktualizace k 13. 2. 2014), básník Milan Děžinský (není v oficiálních databázích členů PEN klubu dle https://www.pen.cz/cz/clenove/ a Obce spisovatelů dle poslední aktualizace k 13. 2. 2014), básník a publicista Milan Doležal (není v oficiálních databázích členů PEN klubu dle https://www.pen.cz/cz/clenove/ a Obce spisovatelů dle poslední aktualizace k 13. 2. 2014), kritička Simona Martínková-Racková (není v oficiálních databázích členů PEN klubu dle https://www.pen.cz/cz/clenove/ a Obce spisovatelů dle poslední aktualizace k 13. 2. 2014), kritik a literární historik Karel Piorecký (není v oficiálních databázích členů PEN klubu dle https://www.pen.cz/cz/clenove/ a Obce spisovatelů dle poslední aktualizace k 13. 2. 2014).

Čili z hlediska porotního členství z obou proklamovaných spisovatelských organizací je skóre 0:10, jednoduše NULA členů, DESET nečlenů, což bez dalších komentářů vytváří námět k úvahám o legitimitě těchto porot.

 

—————

Zpět