MOBELOVU CENU za nejlepší básnickou sbírku v roce 2013 obdržel za dílo "Na vlnách netu" PETR PETŘÍČEK

13.09.2014 17:32

Česká literární scéna autorů a fanoušků poezie zažila v sobotu 13. září 2014 v pražské kavárně Čas v ulici U lužického semináře příjemné odpoledne - básník Alois Marhoul vyhlašoval 6. ročník "své" Mobelovy ceny, jíž oceňuje nejlepší básnickou sbírku vydanou v uplynulém roce.  Za rok 2013 získal hlavní cenu básník PETR PETŘÍČEK z Hořovic za sbírku NA VLNÁCH NETU.

Mobelova cena je významné české básnické ocenění - je čestné, zcela korektní, není zatíženo žádným komerčním či marketingovým vlivem pořadatelů, sponzorů, distributorů či knihkupeckých řetězců a podobně, jak je tomu údajně možná u jiných cen. Jeden z největších žijících českých básníků Alois Marhoul (63), autor deseti sbírek, ji uděluje na základě svého hodnocení po konzultaci s přáteli z poetické sféry na principu zcela neústupných požadavků na kvalitu. Jiná hlediska neexistují a nelze je nijak ovlivnit. Je to skutečně cena za umělecký výkon na poli české slovesné kultury v oboru poezie. Záruka korektnosti této ceny je "staromódní" - je to charakter Aloise Marhoula, který nelze nikým a ničím vytěsnit. Tato hodnota je však zcela nehnutelná.

Mobelova cena má záštitu Obce spisovatelů České republiky, Alois Marhoul je členem rady této organizace.

Byla udělena i Mobelova uznání. Dostali ji Josef Brož za sbírku Ty, Země...Alena Vávrová za sbírku Harlekýn na římse, Tomáš Hájek za sbírku Planeta Euforikum, Magdalena Pokorná za sbírku Menhiry u cest, Lydie Romanská za sbírku Postel v rohu zahrady, Kamil Marcel Hodáček za sbírku Sekunda křiku, Ondřej Hník za sbírku Malý pražský chodec, Věra Kopecká za sbírku Architektura času, Michal Dunda za sbírku Zdravé pohádky z naší zahrádky.

Mobelovu pochvalu získali Libuše Matysíková, Jaroslav Schnerch a Líba Semecká.

Petr Petříček, laureát 6. ročníku Mobelovy ceny (vlevo), a Alois Marhoul.

Text a foto: Felix Boom

—————

Zpět