Pořad Řekou proměn ve Vršovickém divadle Mana

29.11.2016 12:23

Řeku vnímáme jako pohyb - proměnu. Řeka je i symbolem cesty lidského života, od pramene narození  k moři věčnosti, ale je též symbolem inspirace. Vytryskne pramen nápadu a propluje peřejemi citů, pochybností a váhání, aby se zklidnil v hluboké tišině uměleckého díla, ale musí se zachytit v pravý čas, protože určitě znáte výrok řeckého filozofa Hérakleita: „Nevstoupíš dvakrát do téže řeky.“ Říční proud slov nebo hudebních tónů pak plyne a dotýká se lidských duší jako kamenů v řece, žene se přes ně, objímá je, omílá a tím je mění.

Tato slova zazněla v úvodu večera poezie a hudby Řekou proměn, který se konal 20. 10. 2016 ve foyeru Vršovického divadla Mana, Moskevská 967/34, Praha 10.

Markéta Hlasivcová (vlevo) a Květoslava Salmonová.

Pořad vznikl z iniciativy Adama Hermutha, který v něm vystupoval jako kytarista. Inspiroval se večerem Hledání tváře, který probíhal na stejném místě před více jak dvěma lety, jehož se zúčastnil jako hudební doprovod. Bratr Miroslav Matouš, kazatel, básník, spisovatel a překladatel, v něm uváděl poezii Květoslavy Salmonové. A právě ji požádal Adam o spolupráci na přípravě programu večera Řekou proměn. On se postaral o výběr hudby, Květoslava o výběr básní a o dodání fotografie na pozvánku, kterou vytvořila výtvarnice Vlasta Polívková.

Večer se skládal z medailonků čtyř autorů poezie. V úvodu zazněly duchovní, meditativní a milostné verše básnířky, esejistky a členky Obce spisovatelů a LDK Dialog na cestě RNDr. Markéty Hlasivcové. Poté se posluchači seznámili s mužským pohledem na svět skladatele, sbormistra, textaře a lektora holocaustu Marka Šlechty, hravým, ironickým, ale i hluboce citovým. Po přestávce objevovali básnický svět spisovatelky, básnířky, novinářky, vysokoškolské pedagožky, PhDr. Olgy Nytrové, která je členkou Rady Obce spisovatelů, předsedkyní Pražského klubu spisovatelů a vedoucí Literárně dramatického klubu Dialog na cestě. V ukázkách z její tvorby dominovaly duchovní a filosofické verše, kterými občas proskočila šibalská jiskřička humoru a nadhledu. Závěr patřil básním Květoslavy Salmonové, básnířky, členky LDK Dialog na cestě a amatérské herečky. Nejprve provedla přítomné uličkami historické Prahy, pak nabídla ochutnávku lyrických i sebeironických veršů, aby se v závěru vyznala, že její srdce je stále hledající tulák.

Verše všech čtyř básníků přednášely dvě z autorek: RNDr. Markéta Hlasivcová a Květoslava Salmonová.

Jednotlivé medailonky i tematické celky v nich byly odděleny hudebními vstupy. Jednalo se o dueta: kytary a flétny, z nichž několik složil spoluautor pořadu Adam Hermuth, který hrál, jak bylo již uvedeno výše, na kytaru. Na flétnu hrála Štěpánka Hajná, studentka HAMU. Hudba v tomto večeru nebyla jen jako kulisa či podmalování veršů, ale byla rovnocennou partnerkou poezii, takže se diváci najednou zúčastnili jednak poetického večera, jednak koncertu. Všechny skladby byly citlivě vybrány a umocňovaly zážitek posluchačů.

Dle ohlasů po skončení programu ti, kteří přišli a pluli v proudu řeky proměn, rozhodně nelitovali a rádi někdy příště do ní vstoupí znovu, i když už to nebude ta stejná řeka.

Květoslava Salmonová

—————

Zpět