Román LÁSKA JE VÍC NEŽ LÁSKA od Lydie Romanské jde do světa

12.05.2015 14:35

Prozaička a básnířka Lydie Romanská uzřela 11. května 2015 poprvé svůj nový román Láska je víc než láska (vydává Klika Praha, 2015, 290 stran, foto Jan Trtílek), který byl přivezen z tiskárny a jde v těchto dnech do distribuce.

Zatím dohodnuté prezentace této knihy budou:

V sobotu 16. května 2015 v 17 hod. na Mezinárodním knižním veletrhu v Praze Holešovicích v sále Rosteme s knihou (pořad Co je víc než láska).

V pátek 29. května 2015 v 19.30 h v rámci Noci kostelů v Rychvaldě. Knížku uvede paní farářka kostela, emeritní biskupka Církve československé husitské Mgr.Jana Šilerová.

V pondělí 10. června 2015 v 16 hod. v Knihcentru Ostrava; pozvání ke křtu knihy přijali generální ředitel Vítkovic, a. s.,  ing. Jan Světlík a spisovatel Miroslav Stoniš

V sobotu 10. října 2015 v 11. 30 na Knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě. Knihu uvede ředitelka festivalu, spisovatelka  Markéta Hejkalová.

Román Láska je víc než láska je v pořadí 21. knihou autorky.

Básnířka, vypravěčka, esejistka i nositelka sbormistrovské ceny Lydie Romanská je románu předurčena už svým příjmením, ve kterém román přespával po mnoho let; spal a snil a zrál tak jako víno a jako láska, láska víc než láska, láska na druhou. Láska ukrytá uvnitř jejích knih s různotvary času v názvech (Dopolední poetika, Poločas, Poušť před rozbřeskem, Nedomykavost času, Den latimerie), nyní vyzývavě opanovala titulní list. Už se neukrývá.

Román Láska je víc než láska je možná laskavá polemika s Kunderovou fascinující existencialistickou zprávou o lásce kruté a nevypočitatelné, nebezpečné, žádnými triky nezjednatelné a ani nezachranitelné. Určitě je to ovšem protiklad bulvárního zpívání  typu Láska je láska. Název Láska je víc než láska provokuje. Což je něco takového vůbec možné? Román Romanské o lásce svéhlavé, svéprávné, ne však svévolné, román o tajemství lásky není žádná detektivka s překvapivým vyřešením na konci. Nenabízí žádnou jednoduchou odpověď. Vyzývá. Vzrušuje.

Tento román je víc než román.

—————

Zpět