Setkání v Karlíně bude již 15. prosince, bude se vzpomínat na Pavla Weigla, přijde řada autorů

08.12.2015 19:09

Pravidelné setkání Pražského klubu spisovatelů se v prosinci bude konat již v úterý 15. 12. v 18.15 h v Karlíně, Vítkova 13. Na zesnulého kolegu Pavla Weigla krátce zavzpomíná Františka Vrbenská.

Adventní atmosféru nám pak proteplí Lubor Falteisek vánočními povídkami ze své nové knihy pro děti Konec Bedny a jiné příběhy, která právě vyšla v nakladatelství Grada a přináší deset povídek, většinou humorně laděných. Na místě bude možné si tuto knížku zajistit s výraznou slevou. Autorovo čtení doplní jeho dcera Sabina minikoncertem - zahraje několik skladeb na příčnou flétnu. Z OBSAHU Ve škole je legrace! Každý den se dá se spolužáky prožít jiný podivuhodný příběh. V deseti humorných povídkách najdou kluci a holky školou povinní spoustu veselých i vážnějších příhod ze života svých vrstevníků - a možná odhalí i špetku životní moudrosti. Jaký poprask asi nastal, když do třídy přišla nová spolužačka, na první pohled krásná a sympatická? Co se odehrálo při neuvěřitelném psím pokusu? Jak došlo k největšímu vánočnímu požáru? A proč je z celé třídy nejhorší kluk jménem Vydra? Spisovatel a novinář Lubor Falteisek rozumí dětské duši a má slabost pro napínavý příběh, díky tomu vznikly skvělé povídky, u kterých se děti zasmějí i zamyslí. Možná zlákají ke čtení i dospěláky.

Lubor Falteisek (* 1951) – s autorem této knížky se po deset let setkávali čtenáři dětských časopisů, do kterých psal články, reportáže, rozhovory a také povídky. Snad odtud pramení jeho porozumění pro dětskou duši – a zároveň pro napínavý příběh. Po studiích na Filozofické fakultě UK v Praze začal pracovat jako novinář. Prošel řadou redakcí, od týdeníku pro děti přes literární časopis až po deníky Práce a Slovo. Šest let byl šéfredaktorem týdeníku Ahoj na sobotu a od roku 2005 deset let řídil časopis Naše rodina. Pro dětské čtenáře napsal dvě knížky próz – Docela malá zemětřesení (1985) a Včera mi bylo třináct (1993). Jako editor připravil netradiční knihu sci-fi povídek Mysli si svět (1990), kterou napsaly samy děti mladší patnácti let. Na dalších asi patnácti publikacích se podílel jako spoluautor. Napsal i několik scénářů ke komiksovým příběhům pro Čtyřlístek a Kometu. V poslední době píše také detektivní povídky pro dospělé čtenáře.

Po autorském čtení s hudbou bude volná diskuse a pochutnáme si na vánočním cukroví z vlastních zdrojů. Vínem sponzorsky přispěje spisovatel Jaroslav Vorlíček z Úval.

Kdo z Vás má chuť, čas a náladu, může přijít týž den do Karlína již v 15 hodin na pořad Vánoční zvěst s poezií a hudbou. Vystoupí zde řada pražských i mimopražských básnířek a básníků, např. Inka Delevová, Markéta Hlasivcová, Jaroslava Jáněová, Martina Koubová, Zita Malaníková z Brna, nositelka Mobelovy ceny na poezii Olga Nytrová, Květoslava Salmonová, herečka Olga Schmidtová, Radana Šatánková, Lenka Šídová, Františka Vrbenská, Jan Maruna, Jaroslav Schnerch a další.

Děkujeme upřímně těm, kteří již zaplatili příspěvky Obci spisovatelů na tento rok za jejich uznalý a odpovědný přístup.  

Těšíme se, že nám napíšete o svých nových knížkách, pošlete anotaci a obálku. Tak hodně inspirace a tvůrčí radosti.  A také spisovatelské sounáležitosti, která je směřováním k dobru.

Příjemný a klidný advent a radostné očekávání Vánoc a PF 2016 přeje

PhDr. Olga Nytrová,

předsedkyně Pražského klubu spisovatelů

t. 608 160 446

www.obecspisovatelu.cz

www.dialognaceste.cz

PhDr. Olga Nytrová,

předsedkyně Pražského klubu spisovatelů

—————

Zpět