Slovensko-český literární večer aneb Koľko ľudí, toľko chutí

16.05.2016 17:43

V sobotu 14. května se ve Slovenském domě v Praze konal Slovensko-český literární večer. Setkání zahájil a hosty přivítal předseda Světového sdružení Slováků v zahraničí a ředitel Slovenského domu v Praze Vladimír Skalský. A pak již Zuzana Kuglerová uvedla básnířku a spisovatelku Lydii Romanskou, která recitovala verše ze své básnické sbírky věnované K. H. Máchovi. Přivedla si s sebou hosta - spisovatelku Janu Richterovou. Autorka, která sama několik let působila v lidovém folklorním souboru, v jedné z kapitol knihy Zahrada Sféra popisuje, jak se tančí na Valašsku.

Slovenský básník a humorista Ondrej Kalamár ze své tvorby uvedl, jak sám říká, „dve básne a zopár aforismov“. Mně se obzvláště zalíbil aforismus kanibalův: ,Koľko ľudí, toľko chutí”.

Autor sám upozornil na jistou spřízněnost s Aloisem Marhoulem, dokonce tvrdil, že jsou jednovaječná dvojčata, ale to se mi zdálo přehnané. Alois Marhoul sám pak předčítal básně i aforismy ze své tvorby a opravdu, oba autoři mají mnoho společného – smysl pro humor a nadsázku a schopnost toto vše odít do slov a podat tak báječně, že posluchači jsou opravdu nadšení.

Karla Erbová svou úvodní báseň dokonce těmto dvěma mužům věnovala a pak přečetla ještě několik svých skvělých básní. Mě uchvátila báseň o tom, jak anděl na okně katedrály Notre-Dame váží duše.

Spisovatelka, novinářka a básnířka Zuzana Kuglerová vystoupila se svými básněmi jako poslední v literární části večera. Společně s Ondrejem Kalamárem přinesli své knihy – její kniha Legenda o Selenovi byla nominována na cenu Mimořádný literární počin roku 2015.

Ředitel Slovenského domu poté poděkoval účinkujícím první části večera. Po přestávce již přišel na řadu soubor Okienko snov Ellen Waltersteinové s lidovými písničkami a tanci ze Slovenska. Kromě písní byli součástí jejich programu i scénky z jednotlivých ročních období - např. stavění májky nebo vinobraní. Milovníci lidových písní si opravdu přišli na své. Bylo krásné se zase jednou sejít se slovenskými přáteli a připomenout si onu slovanskou vzájemnost i na poli literárním a hudebním.

V obecenstvu se sešli kromě již uvedených umělců např. Olga Nytrová, Markéta Hlasivcová, Jindřich Volek, Zuzana Havelková, Jana Hochmannová, Zita Malaníková, Jaroslava Pechová, Vlasta Polívková, Eliška Peroutková, Olga Schmidtová,  Pavel Benda, Antonín Šícha a další.

Markéta Hlasivcová

LDK Dialog na cestě

—————

Zpět