Ve středu 2. dubna účinkují v Knoflíku spisovatelé Františka Vrbenská a Vlado Ríša

03.04.2014 12:41

Měsíc knihy v Knoflíku končí, ale nabídka setkání se spisovateli v Praze 9 na Proseku pokračuje. První a poslední středu v měsíci budou do klubu přicházet další zajímavé tvůrčí osobnosti z řad pražských a středočeských spisovatelů. Můžete zde nalézt nové přátele a známé, kteří mají vztah ke knize a uznávají ji jako nezbytnou kulturní hodnotu.

Středa 2. 4. 2014 od 19:00, klub Knoflík, Kulturní a rodinné centrum na Proseku, Jablonecká 724/6, Praha 9

Františka Vrbenská a Vlado Ríša

V rámci pravidelného pořadu Kolik spisovatelů se vejde do Knoflíku? vystoupí v Kulturním a rodinném centru v Jablonecké ulici 724/6 na Proseku 

ve středu 2. 4. 2014 od 19 hodin

spisovatelka a publicistka PhDr. Františka Vrbenská a spisovatel, překladatel, publicista, editor a nakladatel Ing. Vlado Ríša. V zábavné polemice oba hosté přiblíží divákům literární fantastiku, žánr s dávnými kořeny, který s barvitou představivostí odráží dobová dilemata. Debatu účinkující proloží důkazy předčítanými z textů. Františka Vrbenská je autorkou a spoluautorkou desítky knih s historicko-fantastickými tématy (např. Stín modrého býka, Vítr v piniích, Naganty a vlčí máky), povídek, odborných textů a recenzí. Často přednáší; cestuje přitom mezi Chebem a Košicemi. Za své literární a lektorské aktivity získala několik ocenění. Vlado Ríša má na kontě přes třicet beletristických titulů (Valdštejnova éra, Až peklo zamrzne, Válka pašeráků, dobrodružné romány o Bruncvíkovi, aj.), část z nich pod pseudonymem Richard D. Evans. Publikoval vysokoškolská skripta, monografii o Praze (vyšla v Sankt Petěrburgu) a moderní pohádku Stříbrný paprsek. Pětadvacet let působí jako šéfredaktor v literárním časopise Ikarie, nyní   XB-1. Překládá z ruského jazyka. Ve svém nakladatelství Golem Ríša vydává hlavně české autory. Jeho činnost v oblasti science fiction byla odměněna řadou cen domácích i mezinárodních.

Stručná biodata vystupujících

PhDr. Františka   Vrbenská (*1952) je členkou Obce spisovatelů.

Podporuje literární setkání či akce příznivců fantastiky, často se podílí na organizaci, skoro vždy na programu. Přednáší už osmnáct let, připravila si na čtyři sta přednášek, každou na odlišné téma. Přinesly jí ocenění, které uděluje Československý fandom za literární, publicistické i organizační zásluhy o rozvoj žánru fantastiky.

Neumí se při vystoupení opakovat, příliš ji láká sdělit posluchačům něco nového. Od malička propadla kouzlu vyprávění a vášni pro zajímavá fakta – existuje oceán příběhů a úchvatný vesmír informací. Možná proto se nakonec stala knihovnicí: nelituje toho a je hrdá, že dvacet let působila v Národní knihovně ČR. Toužila režírovat film, hrát divadlo, věnovat se výtvarnému umění, zabývat se dějinami, dostat se k šermu a koním. Všechno si vlastně splnila, když začala psát.

První SF povídky jí vyšly před třiceti lety, o deset let později se objevila na pultech sbírka pověstí. Následovaly další knihy (s nimi hrstka literárních cen) a kratší prózy v antologiích a žánrových časopisech, několik z nich bylo přeloženo do ruštiny a polštiny. Kromě odborné knihovnické publicistiky má na kontě články z oblasti teorie fantastiky, reportáže a řadu recenzí. 

Mimo jiné se zajímá o ochranu zvířat a ekologii.

Ing. Vlado Ríša (*1949) je členem Obce spisovatelů.

Jako inženýr chemie učil na středních a vysokých školách. V Ústavu jaderného výzkumu vyráběl a zkoumal radioaktivní léčiva. Dvacet let působil jako šéfredaktor časopisu Ikarie, od r. 2010 pak science fiction časopisu XB-1. V letech 1992 až 1994 byl ředitelem vydavatelství Mladá fronta.  Za svou činnost v science fiction obdržel řadu cen: Strannik (Sankt Petěrburg, 1992), Honorary Award od Societé Evropéanne de Science fiction (2011), sedmkrát cenu ASFFH, cenu Ludvík (2011), cenu Conan Society (2000).

Má na svém kontě víc jak třicet SF knih, některé z nich pod pseudonymem Richard D. Evans (například Valdštejnova éra, Až peklo zamrzne, Válka pašeráků, několik románů o Conanovi...). Mimo ně publikoval vysokoškolská skripta i knihu o Praze, která vyšla v Sankt Petěrburgu. Zaujal ho Jiráskův Bruncvík; o tomto hrdinovi napsal dva dobrodružné romány, letos by měl vyjít třetí. V poslední době vydal pohádku Stříbrný paprsek, odehrávající se v současné Praze.

Překládá z ruského jazyka a je majitelem nakladatelství Golem Ríša, ve kterém vydává hlavně české autory.

Mezi jeho koníčky patří létání na ultralehkých letadlech a košíková, kterou závodně hraje už čtyřicet šest let. Je několikanásobným mistrem a vicemistrem republiky v basketbalu veteránů.

AKTUALIZACE: Na snímku už z průběhu setkání 2. dubna zleva Olga Nytrová, Vlado Ríša a Františka Vrbenská.

 

—————

Zpět