Z jižních Čech: O knížce, kterou si napsali sami čtenáři

06.09.2014 23:43

Na prachatických městských slavnostech byla mimo jiné slavnostně pokřtěna pohádková kniha O víle Majolence a profesorovi z Prachatic. Není to však knížka jen tak ledajaká – napsali si ji totiž sami malí čtenáři.

Otcem tohoto nevšedního nápadu je novinář a spisovatel Hynek Klimek, pro kterého jsou Prachatice – jak sám říká – osudovým městem.  Když přesídlil z jihočeského krajského města na Šumavu a zapíchl novinářské pero do vyschlého kalamáře, začal se věnovat kurzům tvůrčího psaní pro mladé čtenáře. Schůzky se odehrávaly pod střechou městské knihovny v Prachaticích, díky pochopení a podpoře její ředitelky – Hany Mrázové.

„Setkávali jsme se dvakrát do měsíce a během času z původní, poměrně početné skupiny, zůstala jen aktivní čtveřice. Ovšem opravdových talentů, kteří na textu dělali i doma. A měli úžasné nápady, které jsme do děje knížky postupně zapracovávali. K této skupince z knihovny se pak ještě připojily dvě třídy čtvrťáků z prachatické Základní školy na Zlaté stezce. Mohli si vybrat, jestli chtějí hodinu strávit ve třídě při výuce češtiny, anebo pracovat se mnou na knize - rovněž dvakrát v měsíci. Dopadlo to tak, že se mi přihlásilo osmnáct děvčat a dva kluci, a ti všichni pak společně dotáhli knížku až do konce. A musím říct, že i jejich nápady byly originální a pracovalo se mi s nimi skvěle,“ popisuje vznik mimořádné knížky Hynek Klimek.

Text knihy byl hotový už začátkem měsíce června, a když tento projekt podpořilo městské zastupitelstvo, byla otevřená cesta i k jejímu vydání. Na stránkách se zajímavými příběhy víly Majolenky se objevují roztomilé obrázky ilustrátorky Zdeňky Študlarové, která s Hynkem Klimkem spolupracuje už několik roků.

Hanka Hosnedlová

—————

Zpět