Dobrý start Literárního salonu BLINKR s prof. Balabánem a diskusí na téma Krize důvěry ve společnosti

25.09.2014 00:36

Literární salon BLINKR odstartoval v pondělí večer 22. září 2014 v Praze svou premiérou za účasti zhruba 35 významných osobností ze sféry autorů prózy, poezie, překladů, filozofie a médií, navštívili nás i ekonomové, výtvarníci i manažeři. Salon, který má záštitu Obce spisovatelů ČR, chce obohatit českou literární scénu o nový produkt, čili nejen o další běžné prezentace autorů, křesty knih a autorská čtení, ale především o diskuse na zásadní společenská témata mezi literáty a intelektuálně spřízněnými osobnostmi.

Zapsali se básníci a prozaici Olga Nytrová, Alois Marhoul, Františka Vrbenská, Petr Petříček (laureát nedávno vyhlášené Mobelovy ceny za nejlepší básnickou sbírku publikovanou v roce 2013), Hannah Čermáková, Radana Šatánková, přední český výtvarník Emil Šourek a mnoho dalších. Bohužel se řada ohlášených osobností omluvila kvůli chřipce, která k politování nyní řádí až přespříliš. I tak byla kapacita Literárního salonu BLINKR zcela naplněna nad 100% možností.

V úvodním exposé vysvětlil prozaik Felix Boom (vlastním jménem Pavel Skramlík), autor myšlenky založit Literární salon BLINKR, proč toto společenství vlastně vzniklo (úvodní přednáška zde) a proč se se svou manželkou, advokátkou a spisovatelkou Klárou Samkovou, pustil do tohoto projektu. "Nejlepší komunikace je, když se přímo slovo vymění se slovem, myšlenka s myšlenkou a pohled do očí s pohledem do očí. Dospěli jsme k názoru, že v době, kdy je hlavním komunikačním nástrojem chat a sociální síť, hlavní identitou nick, a odvaha říkat směle a otevřeně své názory je nahrazena zbabělostí komukoliv nadávat pod přezdívkou, je taková staromódní komunikace naléhavěji potřebná. Zvláště když mravy v české společnosti zplaněly a zkornatěly," řekl v přednášce Felix Boom.

Hlavní hvězdou večera byl spisovatel a teolog prof. Milan Balabán, nositel státního vyznamenání Za zásluhy v oblasti teologie, a chartista, se svou přednáškou o poezii a na téma TABU, které je hlavním tématem jeho nejnovější knihy. Olga Nytrová zarecitovala jeho verše ze sbírky Hudba pro pozůstalé. Na teologa velmi odvážné verše...

Druhá část večera byla v režii Kláry A. Samkové, která veřejně pokřtila svůj cestopis Po Evropě s maminkou autorským čtením kapitoly o Desdemoně, která zahynula podle Shakespearova dramatu Othello na podezření z nevěry, aniž by cokoliv zlého provedla. Tím uvedla hlavní diskusní téma, formulované jako "Krize důvěry ve společnosti". Měla nelehkou roli zvládnout moderování intelektuální diskuse, která se rozvinula velmi zdárně a nepřevrhla se do politické roviny, nýbrž se rozvíjela spíše filozoficky. "Dávat lidem důvěru s rizikem, že to nevyjde, je pořád lepší, než lidem nevěřit," konstatoval v diskusi prof. Milan Balabán.

V krátké době tento report o prvním večeru Literárního salonu BLINKR opatříme videozáznamem a autentickým zněním myšlenek, které zazněly během premiérového večera.

Příští večer Literárního salonu BLINKR se odehraje 20. října 2014 od 18.00 hodin.
Více zde: https://www.blinkr-knihy.com/news/dobry-start-literarniho-salonu-blinkr-s-prof-balabanem-a-diskusi-na-tema-krize-duvery-ve-spolecnosti/

—————

Zpět